VELIKI PAD PRODAJE NOVIH AUTOMOBILA U NEMAČKOJ Uprkos tome, električnim vozilima i kamperima raste popularnost

AutomobiliEULifestyleVesti

11.1.2021 08:51 Autor: Marko Miladinović 1

VELIKI PAD PRODAJE NOVIH AUTOMOBILA U NEMAČKOJ Uprkos tome, električnim vozilima i kamperima raste popularnost VELIKI PAD PRODAJE NOVIH AUTOMOBILA U NEMAČKOJ Uprkos tome, električnim vozilima i kamperima raste popularnost
Prema izveštaju nemačkog Udruženja automobilske industrije (VDA), prodaja novih automobila u Nemačkoj je tokom 2020. pala za 19 procenata u odnosu na godinu dana... VELIKI PAD PRODAJE NOVIH AUTOMOBILA U NEMAČKOJ Uprkos tome, električnim vozilima i kamperima raste popularnost

Prema izveštaju nemačkog Udruženja automobilske industrije (VDA), prodaja novih automobila u Nemačkoj je tokom 2020. pala za 19 procenata u odnosu na godinu dana pre. To je, opet, manji pad prodaje nego na nivou čitave Evropske unije, gde on iznosi 25 odsto na godišnjem nivou.

Nemci toliki pad ne pamte još od 2010. godine, kada su ukinute državne subvencije za nabavku novih vozila.

U prethodnih 12 meseci registrovano je 2,92 miliona novih automobila, od čega su čak petinu činila terenska vozila. Među novokupljenim vozilima takođe je porastao udeo kampera, što govori o alternativnim izborima potrošača za vreme odmora i praznika u doba korona virusa.

Decembarski rezultati prodaje, međutim, pokazuju ohrabrujuće znake rasta, jer je u odnosu na isti mesec 2019.  godine kupljeno 10 odsto više automobila, odnosno 311.000 modela. U VDA ipak ne očekuju povratak na izuzetno uspešan nivo dosegnut pre pandemije.

Među novoregistrovanim vozilima u Nemačkoj čak 22 procenata čine automobili koji su u potpunosti ili delimično na električni pogon. Vozači u ovoj zemlji su još ranije rado prigrlili prelazak na električne motore, što je u skladu i sa nacionalnom politikom i ciljevima za više od sedam miliona e-vozila na nemačkim putevima do 2030. godine.

  • MARKO7

    2.6.2022 #1 Author

    Pa još malo i ove pumpe će se zatvoriti vremenom.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...