VELIKI PAD PROIZVODNJE U EU U MARTU Za više od 10 odsto

EUVesti

13.5.2020 17:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

VELIKI PAD PROIZVODNJE U EU U MARTU Za više od 10 odsto VELIKI PAD PROIZVODNJE U EU U MARTU Za više od 10 odsto
U Evropskoj uniji industrijska proizvodnja u martu pala je za 10,4 odsto u odnosu na prethodni mesec, pokazuju podaci Eurostata. Na nivou Evrozone pad... VELIKI PAD PROIZVODNJE U EU U MARTU Za više od 10 odsto

U Evropskoj uniji industrijska proizvodnja u martu pala je za 10,4 odsto u odnosu na prethodni mesec, pokazuju podaci Eurostata.

Na nivou Evrozone pad je bio još veći – 11,3 odsto. Ovako snažan pad industrijske proizvodnje objašnjava se uticajem mera za suzbijanje pandemije korona virusa koji je posebno pogodio sektor proizvodnje trajnih potrošnih dobara koji je pao u EU pao za 23,8 odsto, a u Evrozoni za 26,3 odsto.

Prema podacima Eurostata, najveći pad proizvodnje od 28,4 odsto zabeležen je u Italiji, a snažan pad zabeležen je i u Slovačkoj od 20,3 odsto, te u Francuskoj od 16,4 procenta.

Na godišnjem nivou, industrijska proizvodnja u martu u EU pala je za 11,8 odsto, što je najveći pad od globalne finansijske krize 2009. godine.
Godišnji pad na nivou Evrozone iznosio je 12,9 odsto, takodje najviše od globalne finasijske krize 2009. godine.

Prema podacima Eurostata, najveći godišnji pad proizvodnje u martu imao je Luksemburg – čak 32,7 odsto, a zatim slede Italija sa padom od 29,3 odsto i Slovačka sa 19,6 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...