razlike u traženim cenama kupaca i prodavaca dovele do zastoja

Veliki pad prometa na Produktnoj berzi

AgrobiznisBerzaBiznisSrbijaVesti

11.2.2022 15:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Veliki pad prometa na Produktnoj berzi Veliki pad prometa na Produktnoj berzi
Neuobičajeno slab promet na novosadskoj Produktnoj berzi obeležio je proteklu nedelju. Razlog za to je, pre svega, prepoznat u smanjenoj aktivnosti učesnika na domaćem... Veliki pad prometa na Produktnoj berzi

Neuobičajeno slab promet na novosadskoj Produktnoj berzi obeležio je proteklu nedelju. Razlog za to je, pre svega, prepoznat u smanjenoj aktivnosti učesnika na domaćem robno-berzanskom tržištu usled cenovnog spreda između kupaca i prodavaca. 

Do četvrtka, učesnici su bili oprezni u trgovanju, zbog izveštaja američkog ministarstva poljoprivrede (USDA) koji je objavljen sredinom protekle nedelje. Statistički je zabeležen pad cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. 

Ukupan promet je iznosio 1.387,30 tona robe, što je čak 84,67 odsto manje nego nedelju dana ranije. Finansijska vrednost trgovane robe iznosila je 68.684.194,00 dinara, uz pad od 77,61 odsto.

Za razliku od prethodne nedelje, gde je kukuruz uzeo apsolutni količinski primat u trgovanju, ove nedelje je zabeležena smanjena aktivnost izvoznika i domaćih prerađivača za kupovinom ove žitarice. U odnosu na podatak iz prethodne nedelje, cena kukuruza je niža za 0,67 odsto. 

Zaključeni ugovori na Produktnoj berzi za period 07.02. – 11.02.2022. godine/Izvor: Produktna berza NS

Najveće cenovne oscilacije bile su prisutne na tržištu soje. Početkom nedelje, kupoprodajni ugovori su realizovani na cenovnom nivou od 74,00 din/kg bez PDV, što je dovelo do silaznog trenda ove uljarice. Nakon izveštaja USDA, cene u Čikagu su bile podržane usled rastućih strahovanja oko vremenskih prilika u Južnoj Americi. 

Još jedan od faktora koji je imao uticaja jeste rod soje u Brazilu koji je procenjen na 134 miliona tona, u poređenju sa prošlomesečnom procenom od 139 miliona tona i decembarskom procenom od 144 miliona tona. Takođe se očekuje da argentinska proizvodnja sojinog zrna bude snižena. 

Sam kraj nedelje, na organizovanom robno-berzanskom tržištu donosi intenzivniju tražnju soje i zaključenje ugovora po ceni od 74,70 din/kg bez PDV. Trgovalo se isključivo uz obračun kvaliteta za promptnu isporuku, kaže se u izveštaju s Produktne berze. 

Tokom januara, uvoz ove uljarice je iznosio 5.929 tona, dok je izvezeno svega 120 tona. Smanjena ponuda i potražnja od strane domaćih prerađivača i trgovaca u prethodnom periodu, zadržala je visok cenovni nivo ove uljarice na domaćem tržištu.

Na tržištu pšenice, bez bitnijih promena na strani tražnje. Pasivnost je i dalje prisutna. Prometovano je svega 150 tona, na cenovnom nivou od 31,00 din/kg bez PDV, što predstavlja ponderisanu cenu protekle nedelje. U odnosu na prethodni upoređujući podatak, ova žitarica je pojeftinila za 1,27 odsto.

  • ZVE84

    12.2.2022 #1 Author

    Sve cene na globalnom tržištu su skočile, bezobrazno i neopravdano, tako da je logičan ovakav sled….

    Odgovori

  • Zorica S.

    12.2.2022 #2 Author

    Berza hrane je uvek nepredvidiva,a kvalitet hrane sve losiji.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...