telenovele doprinele jačim vezama

Veliki rast trgovinske i investicione saradnje Turske i Južne Amerike

BiznisSvetVesti

28.9.2022 19:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Veliki rast trgovinske i investicione saradnje Turske i Južne Amerike Veliki rast trgovinske i investicione saradnje Turske i Južne Amerike
Napori Turske da ojača trgovinske i investicione veze sa zemljama Južne Amerike daju plodove, pošto je turski izvoz roba i usluga doživeo veliki rast... Veliki rast trgovinske i investicione saradnje Turske i Južne Amerike

Napori Turske da ojača trgovinske i investicione veze sa zemljama Južne Amerike daju plodove, pošto je turski izvoz roba i usluga doživeo veliki rast poslednjih godina.

Izvoz Turske u zemlje Južne Amerike i Kariba (LAC) porastao je sa 296,6 miliona dolara u 2003. na šest milijardi dolara u 2021. godini zahvaljujući politici te zemlje o približavanju Latinskoj Americi, prenosi Anadolu Agency.

Udeo po regionima u izvozu Turske takođe je skočio sa 0,6 odsto na 2,7 odsto u istom periodu.
Brazil, Meksiko, Čile, Peru i Kolumbija bili su glavna tržišta turskog izvoza u regionu, sa 3,5 milijardi dolara u 2021. godini.

Uvoz zemlje iz Južne Amerike i Kariba takođe je porastao na 8,9 milijardi dolara u 2021. u odnosu na 1,2 milijarde dolara u 2003. godini.

Ovaj trend rasta je nastavljen i ove godine, pošto je izvoz Turske u LAC skočio 14,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine na 4,3 milijarde dolara u periodu januar-avgust, dok je uvoz porastao za 47,9 odsto na 8,4 milijarde.

Obim trgovine uslugama između Turske i LAC-a dostigao je 14,9 milijardi dolara u 2021. godini, u poređenju sa 8,9 milijardi dolara u 2013. godini. Ova cifra je dostigla 11,1 milijardu dolara ovog januara-jula.

U međuvremenu, pošto je latinoamerička publika pokazala veliko interesovanje za turske sapunice i filmove od 2015. godine, skoro jedna trećina izvoza turskih TV serija poslednjih godina otišla je u zemlje Latinske Amerike.

Skoro sve TV emisije sa nacionalnih kanala iz Turske prikazuju se u Čileu. Pored toga, od kraja 2021. godine, turske TV programe počele su da nabavljaju najveće brazilske televizijske i digitalne platforme. U Meksiku se turske serije gledaju na plaćenim TV kanalima, dok se turski filmovi prate na digitalnim platformama.

Argentina se takođe ističe kao još jedna latinoamerička zemlja u kojoj turske TV serije i filmovi uživaju veliki tržišni udeo.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...