Ministarstvu zaštite životne sredine stiglo 258 zahteva za kupovinu 368 vozila

Veliko interesovanje za subvencije pri kupovini električnih vozila

AutomobiliLifestyleSrbijaVesti

23.8.2021 08:00 Autor: Miljan Paunović 6

Veliko interesovanje za subvencije pri kupovini električnih vozila Veliko interesovanje za subvencije pri kupovini električnih vozila
Kupovina električnih automobila u svetu je u porastu, užurbano se prelazi na izvore energije koji smanjuju zagađenje vazduha, pa se i u Srbiji ovo... Veliko interesovanje za subvencije pri kupovini električnih vozila

Kupovina električnih automobila u svetu je u porastu, užurbano se prelazi na izvore energije koji smanjuju zagađenje vazduha, pa se i u Srbiji ovo tržište lagano razvija.

S obzirom na to da većina građana Srbije vozi automobile na benzin ili dizel gorivo, Ministarstvo za zaštitu životne sredine odlučilo je da subvencioniše kupce električnih vozila. Interesovanje je poprilično veliko jer su opredeljena sredstva za ovu godinu iskoristili i pre njenog kalendarskog kraja.  

Iz ovog ministarstva za Biznis.rs kažu da je za 2021. godinu bilo izdvojeno 120 miliona dinara za subvencije pri kupovini vozila na električni pogon, a da su sa ovim podsticajima počeli prošle godine.

„Zbog velikog broja uredno predatih zahteva u ovom momentu, postupak dodele subvencionisane kupovine novih vozila u 2021. godini je prekinut. Ukoliko se, po obradi predmeta utvrdi da je ostalo još raspoloživih sredstava, Ministarstvo zaštite životne sredine će nastaviti da prima zahteve za subvencije za ovu godinu“.

Foto: Pixabay

Kako su nam rekli, do sada je stiglo 258 kompletnih zahteva za kupovinu 368 raznih vozila. Zahteve podnose i pravna i fizička lica, a pravna lica jednim zahtevom mogu da traže više vozila. Realizovano je oko 170 zahteva, dok je 90 u fazi obrade.

„Sprovođenjem subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, kao i vozila koja uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem pokreće i električni pogon (hibridni pogon) neposredno se podstiče korišćenje ekološki prihvatljivog vida transporta, u okviru sprovođenja mera za poboljšanje kvaliteta vazduha i u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine“, istakli su iz Ministarstva za zaštitu životne sredine.  

Podsetimo, Vlada Srbije je u martu prošle godine usvojila Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, kao i vozila koja uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem pokreće i električni pogon (hibridni pogon). Na osnovu Uredbe država pomaže kupovinu mopeda i lakih tricikala na ovaj pogon sa 250 evra, hibridne automobile sa 2.500 evra, plag-in hibride sa 3.500 evra, a električna vozila sa 5.000 evra. To je jedna od vladinih mera za zaštitu vazduha od zagađenja zbog koje su takozvana ekološka vozila znatno pristupačnija na tržištu.

Cena električnog automobila uz subvenciju u Srbiji kreće se od 5.900 (mikro automobil) do 36.000 evra.

I dok se u Srbiji ovo tržište razvija, prema izveštaju Global Electric Vehicle Outlook 2021 u svetu je u proteklih 10 godina (do početka pandemije korona virusa) zabeležena ekspanzija kupovine električnih vozila. Električna vozila na baterije (BEV) činila su dve trećine novih registracija električnih automobila i dve trećine zaliha u 2020. godini. Kina, sa 4,5 miliona električnih automobila, ima najveću flotu, iako je 2020. godine Evropa imala najveći godišnji rast 3,2 miliona.

Grafikon/Ukupan broj električnih putničkih vozila/ Izvor: IAE.org

U izveštaju se takođe navodi da je tri miliona novih električnih automobila registrovano 2020. godine. Prvi put je Evropa prednjačila sa 1,4 miliona novih registracija. Sledila je Kina sa 1,2 miliona registracija, a SAD su registrovale 295.000 novih električnih automobila.

Brojni faktori doprineli su povećanju registracija električnih automobila u prošloj godini. Primetno je da električni automobili postepeno postaju sve konkurentniji u nekim zemljama po osnovu ukupnih troškova vlasništva. Nekoliko vlada je obezbedilo ili produžilo fiskalne podsticaje koji su sprečili kupovinu električnih automobila usled pada na tržištima automobila, navodi se u analizi Global EV Outlook 2021.
 

  • Anna

    23.8.2021 #1 Author

    Veća pomoć bi stimulisala još veći broj kupaca

    Odgovori

  • Dak

    24.8.2021 #2 Author

    Ja ću da kupim kola sa pogonom na ugalj
    Zinat

    Odgovori

  • Mane

    25.8.2021 #3 Author

    Preko 60% električne energije se kod nas proizvodi iz uglja. Da li je cilj da vozimo na ugalj i još da stvaramo otpad od baterija za koji ne postoji još tešenje za reciklažu.

    Odgovori

  • Lolek

    27.4.2022 #4 Author

    Mozda kad stignu leteca vozila

    Odgovori

  • NINICA

    27.6.2022 #5 Author

    Sledeći automobili će leteti! Šta sve neće izmisliti!

    Odgovori

  • NINICA

    27.6.2022 #6 Author

    Cekam auto koji ce da leti!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...