Nejasni uslovi za subvencije od oko 60.000 dinara

Veoma mali broj turističkih vodiča i pratilaca će dobiti državnu pomoć

BiznisTurizamVesti

2.6.2021 15:25 Autor: Redakcija Biznis.rs

Veoma mali broj turističkih vodiča i pratilaca će dobiti državnu pomoć Veoma mali broj turističkih vodiča i pratilaca će dobiti državnu pomoć
Turistički vodiči su posle 18 meseci ignorisanja dočekali pomoć države nešto veću od 60.000 dinara, ali je većina zbunjena oko uslova za dobijanje novca... Veoma mali broj turističkih vodiča i pratilaca će dobiti državnu pomoć

Turistički vodiči su posle 18 meseci ignorisanja dočekali pomoć države nešto veću od 60.000 dinara, ali je većina zbunjena oko uslova za dobijanje novca koji nisu dovoljno obrazloženi u konkursu.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je 1. juna raspisalo javni poziv za dodelu subvencija turističkim vodičima i turističkim pratiocima. Prijave su počele danas i trajaće do 16. juna. Kandidati koji budu prošli konkurs moći će da podignu dve isplate u iznosu od po 30.900,24 dinara.

„Kao što smo više puta napominjali, broj licenciranih turističkih vodiča i pratilaca je zaista toliko mali, da bi ozbiljna kompanija bez većih problema bila u stanju da obezbedi bar šest minimalaca za sve“, stoji u otvorenom pismu grupe turističkih vodiča, koji su upozorili nadležne da od početka pandemije preživljavaju bez ikakvih primanja.

Foto: Pixabay

Procenjuje se da u našoj zemlji ima oko 2.000 radnika ovog profila u turizmu, ali će tačan broj biti poznat tek pošto ministarstvo završi obnovu licenci. Prema uslovima konkursa za dobijanje bespovratnih sredstava, relativno je mali procenat onih koji realno mogu da očekuju pomoć od države.

Isključeni su penzioneri koji čine preko deset odsto svih turističkih vodiča, zatim preduzetnici, zaposleni i angažovani za rad van radnog odnosa. Uslov je i da imaju položen stručni ispit za turističkog vodiča ili turističkog pratioca, kao i da imaju važeće legitimacije.

Vladinom Uredbom od 15. aprila ove godine koja predviđa da će ministarstvo raspisati javni poziv za dodelu subvencija, nije do kraja objašnjeno šta znači da zahtev mogu da podnesu oni koji nisu u radnom odnosu, odnosno koji su tačni periodi kada je neko bio bez posla i može da konkuriše za pomoć.

Vlada Srbije Foto: Matija sa VMO/Wikipedia

Predsednica Udruženja turističkih vodiča Srbije Bojana Banković izjavila je za Biznis.rs, da će veoma mali broj vodiča i pratilaca koji su pre pandemije legalno radili i plaćali doprinose, uspeti da ostvare pravo na pomoć. Oni su se u međuvremenu zaposlili i biće tako tretirani.

„Ljudima nije jasno na koji period se odnosi uslov o nezaposlenosti. Mi ih upućujemo na ministarstvo koje je raspisalo javni poziv, jedino će oni moći da im daju precizne odgovore o rokovima i datumima. Svima koji smatraju da ispunjavaju uslove, savetujemo da se prijave“, kazala je Banković.

Prema njenim rečima, dobro je da se posle više najava krenulo sa dva minimalca i na tome su zahvalni. Međutim, svi su svesni da se radi o novcu koji ne može značajno da popravi situaciju. Zato turistički vodiči očekuju da će Vlada Srbije nastaviti u tom smeru, sa još poteza finansijske podrške.

Bojana Banković Foto: Privatna arhiva

„Nama je oduzeto pravo na rad prošle godine, proglašena je pandemija i sve granice su zatvorene. Niste imali gde da odete, niti je nama ko mogao da dođe. Osim nas su skoro sve druge profesije nekako mogle da rade. Bez države teško možemo da opstanemo, oni koji samo žive od tog posla ne mogu da opstanu“, upozorila je naša sagovornica.

Kako i radnici u turizmu moraju od nečega da žive, objasnila je Banković, neki predaju u školama, zaposlili su se u kol centrima, pretvorili hobije u posao, otišli u inostranstvo ili našli drugo rešenje.

„Za neke jezike smo već izgubili veliki broj kolega koji su pronašli druge poslove. Što se tiče nemačkog jezika, nama je 80 odsto vrlo kvalitetnih kolega otišlo, i pitanje je hoćemo li nekoga od njih da vratimo u struku“, rekla je Banković.

Nema velikih očekivanja od ovogodišnje sezone

Prošle godine je pad stranih turista bio oko 97 odsto, a ni domaćih nije bilo mnogo, objasnila je Banković i dodala da očekivanja da će se stvari vratiti na stanje pre pandemije nisu velika. Prema njenim rečima rezultati u ovoj godini neće biti na nivou onih iz 2019. godine.

„Ima malo turista iz Rusije, ostalih stranih posetilaca skoro da nema. Našim turistima uglavnom su aktuelni Turska i Egipat, naravno i Grčka, ali su prilično nejasno definisane mere koje su na snazi, a PCR test ili karantin za neke druge zemlje poskupljuju putovanja“, navela je ona.

Foto: Ivan Samkov

Kako je rekla, svi znaju da je za letovanje u Grčkoj potreban PCR test ako niste vakcinisani, ali, ako niste revakcinisani opet morate da se testirate, a isto važi i za decu.

„Nisam neki ministar koji ima dostupne podatke, ali ono što vidimo na terenu ne obećava da će biti ni izbliza bolje kao 2019. godine“, istakla je Banković.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.