Najavljeno ograničavanje izvoza, ali i smanjivanje proizvodnje sireva

Očekuje se stabilizovanje tržišta mleka u oktobru

SrbijaU fokusuVesti

8.9.2022 11:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Očekuje se stabilizovanje tržišta mleka u oktobru Očekuje se stabilizovanje tržišta mleka u oktobru
Tržište mleka u Srbiji će se stabilizovati u oktobru, kao rezultat toga što će se smanjiti ili ograničiti izvoz mleka u određenoj meri, osim... Očekuje se stabilizovanje tržišta mleka u oktobru

Tržište mleka u Srbiji će se stabilizovati u oktobru, kao rezultat toga što će se smanjiti ili ograničiti izvoz mleka u određenoj meri, osim u zemlje Otvorenog Balkana gde više neće biti nikakvog ograničavanja, izjavio je direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović.

„Ova situacija nije samo u Srbiji. Nedostatak mleka se oseća u celoj Evropi i cena zbog toga skače. Poljska kao veliki proizvodjač, pa i Bosna i Hercegovina kao naš komšiluk, odakle smo uvozili dosta mleka, u ovom trenutku ne izvozi i zato je došlo do trenutne nestašice mleka i možemo da očekujemo za jedno mesec dana smirivanje situacije i balansiranje ovog nedostatka“, rekao je Vesović danas za RTS.

Istakao je da će se smanjiti izvoz, a cena će biti povećana, pa će time i primarni proizvođači dobiti veću cenu čime će i oni biti zadovoljniji.

„Možemo da očekujemo da će doći do promene poslovnih politika kompanija – manje će proizvoda ići u izvoz, manje proizvoda će ići u proizvodnju sireva, da će se praktično okrenuti proizvodnji više mleka i imaćemo veće količine“, rekao je Vesović.

Na pitanje da li će mlečni proizvodi i sirevi poskupeti, on je rekao da sigurno hoće, i na lokalnom i na evropskom tržištu.

„Očekivano je da će biti smanjena proizvodnja sireva, nekih sireva možda neće ni biti, a da će cena onoga što bude bilo na tržištu biti veće, jer tako funkcioniše tržište“, rekao je Vesović.

Ukazao je na to da će cena energenata i hrane rasti i da se to neće zaustaviti ove godine, već da je reč o „procesu koji je nepovratno krenuo u tom smeru, samo je pitanje kako izbalansirati tu realnost sa realnosti inflacije i kupovnom moći“.

 • Mike

  8.9.2022 #1 Author

  Kada se krave vrate sa odmora …

  Odgovori

 • Emilija

  8.9.2022 #2 Author

  A kao nece biti nestasica

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  8.9.2022 #3 Author

  Iz jedne nestašice u drugu

  Odgovori

 • MARIJA

  8.9.2022 #4 Author

  Treba imati razumevanja i prema proizvodjačima, teška su vremena

  Odgovori

 • GOCA BG

  8.9.2022 #5 Author

  U oktobru ce biti jos gore…

  Odgovori

 • IVAN

  8.9.2022 #6 Author

  Sve gore i gore

  Odgovori

 • TATJANA

  9.9.2022 #7 Author

  Poceti od proizvodjaca sa promenana

  Odgovori

 • Anna

  9.9.2022 #8 Author

  Vesović otkrio toplu vodu- cene će samo rasti a narod će umirati od gladi.

  Odgovori

 • Ceca

  11.9.2022 #9 Author

  Do oktobra bez aflatoksina…

  Odgovori

 • NATI29

  11.9.2022 #10 Author

  Ovo smo ocekivali

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...