Trgovačke marže smanjene sa 12 na pet odsto

Mleko skuplje za devet dinara, vlada ograničava cenu u prodavnicama

AgrobiznisSrbijaU fokusuVesti

6.9.2022 11:56 Autor: Marija Jovanović 7

Mleko skuplje za devet dinara, vlada ograničava cenu u prodavnicama Mleko skuplje za devet dinara, vlada ograničava cenu u prodavnicama
Vlada Srbije izmenila je na današnjoj sednici Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, tako što je propisala novu maksimalnu maloprodajnu cenu mleka.... Mleko skuplje za devet dinara, vlada ograničava cenu u prodavnicama

Vlada Srbije izmenila je na današnjoj sednici Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, tako što je propisala novu maksimalnu maloprodajnu cenu mleka. UHT mleko sa 2,8 odsto mlečne masti od danas će koštati 128,99 dinara. Menja se i maksimalna trgovačka marža za sve vrste UHT mleka i smanjuje se sa 12 na pet odsto, potvrđeno je RTS-u u Vladi Srbije, a prenosi agencija Beta.

Takođe, odlukom vlade uvodi se i zabrana izvoza svežeg mleka i pojedinih mlečnih proizvoda do 30. septembra, osim za Republiku Severnu Makedoniju i Republiku Albaniju.

Litar mleka prethodno je bio ograničen na 119,99 dinara, tako da je vlada ovim potezom praktično povećala maksimalnu cenu UHT mleka od 2,8 odsto mlečne masti za devet dinara.

Podsetimo, u poslednjih nedelju dana u trgovinskim lancima zavladala je nestašica mleka. Stručnjaci upozoravaju da je na smanjenje primarne proizvodnje uticao decenijski loš odnos prema mlečnom govedarstvu, ali i suša, visoke cene hrane za životinje i otkupne cene koje su godinama niske.

Predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda Sanja Bugarski za Biznis.rs kaže da farmeri podržavaju svaku meru koja će pomoći da primarna proizvodnja preživi. Ona smatra da je neophodno ograničiti trgovačke marže na sve vrste mleka i mlečnih proizvoda.

Smanjivanje trgovačkih marži je dobar potez, ali je ograničenje neophodno za sve vrste mleka i mlečnih proizvoda jer nema smisla da trgovci zarade 20-30 odsto, koliko su do sada uzimali i koliko i dalje uzimaju kako bi stavili na raf neki proizvod. Jasno je da i oni imaju troškove, ali ne razumemo odakle potreba da se toliko zaradi”, ističe naša sagovornica.

Bugarski ukazuje da je ovo jako kompleksno pitanje i problem na koji utiče mnogo faktora, ali ako će ovo omogućiti farmerima da prežive i da prerađivači konačno počnu da plaćaju realnu cenu njihovih proizvoda, u ovom udruženju podržavaju sve takve mere.

“Sve što će pomoći da se ublaži ovaj stampedo – dobro je! Pretpostavljamo da bi to trebalo da se reflektuje i na primarnu proizvodnju. Akcenat je na osnovnim životnim namirnicama kao što su mleko, meso i hleb. Ako mi ne proizvodimo tri osnovne životne namirnice za stanovništvo, onda ne znam šta nam je činiti. Dakle, mora da se nađe mehanizam i da se sačuva proizvodnja, a da se za početak zaustavi prodaja stoke klanicama”, zaključuje predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda u razgovoru za Biznis.rs.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...