u velikoj meri smanjena proizvodnja

Nestašica mleka i u BiH, najavljuje se veliki rast cena

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

7.9.2022 12:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Nestašica mleka i u BiH, najavljuje se veliki rast cena Nestašica mleka i u BiH, najavljuje se veliki rast cena
U trgovinama širom Bosne i Hercegovine se oseća značajna nestašica mleka, a pojedini mediji najavljuju da bi uskoro cene mleka mogle značajno da porastu.... Nestašica mleka i u BiH, najavljuje se veliki rast cena

U trgovinama širom Bosne i Hercegovine se oseća značajna nestašica mleka, a pojedini mediji najavljuju da bi uskoro cene mleka mogle značajno da porastu.

Bosna i Hercegovina je u velikoj meri smanjila proizvodnja mleka, tako da je u prvih šest meseci ove godine proizvedeno oko 12,5 miliona litara manje u odnosu na isti period prošle godine, prenosi Beta pozivajući se na sarajevski portal Klix.ba.

Od toga je oko 7,7 miliona litara u Federaciji BiH, a ostatak u Republici Srpskoj, navodi se u tekstu i dodaje da je veliki problem nemogućnost uvoza mleka iz Evrope.

Razlog nestašice leži u poskupljenju cena hrane za životinje, u sušnoj godini, nedovoljnoj količini veštačkog đubriva, a, kako se najavljuje, pravi problemi očekuju se posle žetve koja je u toku.

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mlekara RS Vladimir Usorac rekao je da mleka nema ni u Bosni i Hercegovini ni u regionu ni u Evropi i smatra da moraju da se povećaju cene proizvođača mleka.

„U maloprodaji je cena 2,50 KM (1,28 evra), a nama plaćaju 0,70 KM (oko 0,36 evra). To je tri puta veća cena“, kazao je Usorac.

  • MAJA

    7.9.2022 #1 Author

    Mleko i ovako i onako nije dobro , nista strasno…Dok ima pasulja, graška, krompira, šargarepe nema nama zime

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.9.2022 #2 Author

    Kao i kod nas,sve isto..

    Odgovori

  • TATJANA

    8.9.2022 #3 Author

    A i sta ce nam mleko

    Odgovori

  • MARIJA

    8.9.2022 #4 Author

    Nazalost sve skuplje i skuplje

    Odgovori

  • MAJALG

    11.9.2022 #5 Author

    Ovo je strasno sta radi drzava, svaki proizvod koji bi trebao normalno da bude na rafovima oni prave vestacku nestasicu istih.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...