Supersonični putnički avion Konkord dobio naslednika

(VIDEO) Od Njujorka do Londona brže od 1.000 km/h za samo dva i po sata

BiznisSvetTurizamVesti

28.1.2021 10:57 Autor: Julijana Vincan 0

(VIDEO) Od Njujorka do Londona brže od 1.000 km/h za samo dva i po sata (VIDEO) Od Njujorka do Londona brže od 1.000 km/h za samo dva i po sata
Američki proizvođač aviona Aerion gradi novo globalno sedište na Floridi uoči početka proizvodnje supersoničnog aviona 2023. godine. Novi supersonični avion, naslednik Konkorda, na tržištu... (VIDEO) Od Njujorka do Londona brže od 1.000 km/h za samo dva i po sata

Američki proizvođač aviona Aerion gradi novo globalno sedište na Floridi uoči početka proizvodnje supersoničnog aviona 2023. godine. Novi supersonični avion, naslednik Konkorda, na tržištu bi trebalo da se pojavi 2026. godine.

To je veliki korak napred za kompaniju koja će iskoristiti deo od 300 miliona dolara kapitalnih investicija za razvoj avionske industrije u Melburnu na površini od 110 hektara, tik do međunarodnog aerodroma Orlando Melburn.

Novo sedište, za čiju je izgradnju zadužena firma Haskell, je integrisani kampus za istraživanje, dizajn, proizvodnju i dovršavanje enterijera supersonične letelice AS2, a obećava dolazak 675 novih poslova na to područje do 2026. godine. 

Putnički AS2 poslovni avion putovaće brzinom većom od 1.000 km/h. Poslednji supersonični putnički avion bio je Konkord, koji je povučen iz upotrebe pre više od 17 godina, iako je bio inženjersko čudo, prenosi CNN.

Naime, Konkord je, iako je bio revolucionarna mašina i plemenit eksperiment, zagađivao okolinu, bio bučan i preskup. „Ono što pokušavamo da učinimo je drugačije“, izjavio je predsednik i izvršni direktor Aeriona, Tom Vajs (Tom Vice).

Aerion sarađuje na razvoju svojih aviona sa nekadašnjim proizvođačem supersoničnog aviona Boeing, kao i kompanijom General Electric.

Ranije ovog meseca, supersonično letenje učinilo je još jedan korak bliže povratku u nebo, kada su američko Ministarstvo saobraćaja (DOT) i Savezna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) doneli pravilo o usmeravanju odobrenja za supersonična ispitivanja leta u Sjedinjenim Američkim Državama.

U kompaniji Aerion naglašeno je da se planira da korišćenje recikliranih materijala u izgradnji parka „gde god je to moguće“, koji će se nabavljati lokalno, kako bi se smanjile sve emisije“, a park će biti posvećen proizvodnji bez otpada, navodi Fox Business. Dodaje se da će ovi napori učiniti kampus „ekološki najodrživijim u svojoj vrsti u vazduhoplovnom sektoru“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...