Za sada su odobrena tri softvera

Više od 100 IT kompanija radi na novom sistemu fiskalnih kasa

BiznisBolji posaoMoja firmaPreduzetnikSrbijaVesti

3.11.2021 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Više od 100 IT kompanija radi na novom sistemu fiskalnih kasa Više od 100 IT kompanija radi na novom sistemu fiskalnih kasa
Tranzicioni period prilagođavanja na novi model fiskalizacije je počeo. Poreskoj upravi privrednici su poslali prve zahteve za izdavanje bezbednosnih kartica, što znači da su... Više od 100 IT kompanija radi na novom sistemu fiskalnih kasa

Tranzicioni period prilagođavanja na novi model fiskalizacije je počeo. Poreskoj upravi privrednici su poslali prve zahteve za izdavanje bezbednosnih kartica, što znači da su spremni za prelazak na sistem u kome su računi koje izdaju u istom trenutku vidiljivi i poreznicima. Iako na tome radi više od stotinu IT firmi, za sada su odobrena tri softvera koja to omogućavaju.

Kod jedne od tri firme čiji je softver odobren, u poseti je bila i ekipa RTS-a koja je tamo zatekla vlasnika beogradskog trgovinskog lanca od šest objekata, koji želi da ga nabavi. „Izgleda mi veoma jednostavno. Promeniće nam fiskalni štampač u termalni štampač i staviće novi softver u naše kompjutere i nesmetano ćemo nastaviti da radimo“, kaže vlasnik trgovine Ekspont, Slobodan Simonović.

Oni koji ostaju verni fiskalnim kasama sačekaće još malo, jer niko od proizvođača još nije zatražio odobrenje nove kase. Jedan od njih to najavljuje najkasnije iduće nedelje i objašnjava zašto je tako.

„Mnogo je teže napraviti fiskalnu kasu, nije jednostavan sistem. Poreska uprava je napravila jedan sofisticiran sistem, pre svega bezbedan i zahteva duži razvoj samih uređaja“, rekao je direktor firme INT Raster Darko Manić.

Ministar finansija Siniša Mali pretpostavlja da su oni koji su fiskalni obveznici postojeći, u kontaktu sa svojim proizvođačima fiskalnih kasa, tako da sa te strane, kaže, da ne očekuje nikakav problem, a ima dovoljno vremena i da su zbog toga i uveli taj tranzicioni period.

Oko 15.700 poreskih obveznika već je zatražilo državnu subvenciju od 100 evra za 20.000 prodajnih objekata i nešto manji broj fiskalnih uređaja.

„Imate priliku da se što pre prijavite. Država će vam bukvalno naredne nedelje isplatiti te subvencije. Likvidni smo i imamo novca, za nas je uvođenje novog sistema fiskalizacije od ključnog značaja za dalju borbu protiv sive ekonomije“, dodaje Mali.

Prijava za subvencije traje do 31. januara. Period u kome će na snazi biti i stari i novi sistem završava se u aprilu, od 1. maja u upotrebi će biti isključivo novi fiskalni uređaji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...