Ko sve u Srbiji iskopava litijum, bor, zlato, srebro i bakar

Više od 30 firmi u trci za domaćim metalima i mineralima

Firme u fokusuSrbijaU fokusuVesti

1.2.2022 08:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Više od 30 firmi u trci za domaćim metalima i mineralima Više od 30 firmi u trci za domaćim metalima i mineralima
U Srbiji najmanje 34 kompanije imaju pravo na istraživanje litijuma, bora, bakra, zlata i srebra, a većina njih poseduje dozvole za više istražnih polja... Više od 30 firmi u trci za domaćim metalima i mineralima

U Srbiji najmanje 34 kompanije imaju pravo na istraživanje litijuma, bora, bakra, zlata i srebra, a većina njih poseduje dozvole za više istražnih polja u različitim delovima zemlje, pokazuju podaci sa Geografsko informacionog sistema (GIS).

Na mapi nisu prikazana istražna polja na kojima radi Serbia Zijin Mining, koji je kupovinom 63 odsto kapitala u Rudarsko topioničarskom basenu Bor uz topionicu i rudnike u Boru i Majdanpeku nasledio i veliki deo započetih istraživanja, ali i otvorio nova. Uglavnom, ta kompanija locirana je na području rudarskog basena na potezu između Bora, Majdanpeka i Kučeva, prenosi Danas.

Dodaje se da na karti nisu prikazana ni geološka istraživanja polja uglja, koja po višedecenijskim dozvolama istražuju rudnici i Elektroprivreda Srbije (EPS). Takođe, ni aktivnosti Naftne industrije Srbije (NIS) i Naftagasa nisu obuhvaćene, a te dve kompanije u Vojvodini na više lokacija tragaju za naftom i prirodnim gasom.

GeoGIS mapa rudnika
Izvor: Geografski informacioni sistem

GIS nema podataka o poljima gde su istraživanja završena overom rudnih rezervi, što je slučaj sa Rio Sava Exploration, ćerkom firmom Rio Tinta koja trenutno u okolini Jadra ima važeću dozvolu za istraživanje podzemne vode.

Nema ni podataka o dozvolama koje još nisu aktivirane, poput Asena Investments, u vlasništvu australijskog Volta, koja je definisala svoje istražno polje Jadar Sever. Bušotine se tu očekuju od jeseni, a oslanjaju se na projekat Jadar koji je nedavno Vlada Srbije ukinula.

Ono što se može videti jeste da se u Zapadnoj Srbiji, oko Valjeva, Mionice, Uba kao i Novog Pazara i Raške, zatim u Pomoravskom okrugu, odnosno okolini Jagodine, Rekovca i Paraćina, istražuju uglavnom rude litijuma i bora.

Na istoku i jugu Srbije najveća je gužva, jer tu veliki broj firmi na više lokacija otvara bušotine, ne bi li naišlo na zlato, srebro i bakar. Istražna polja otvorena u tim područjima ili u centralnoj Srbiji, zadiru i u zone zaštićene prirode – Nacionalnog parka Đerdap, Stare planine, Golije, Beljanice, Radan planine.

Napomena za mapu: Oznake (B, Li) uz redni broj koji označava firmu, odnose se na istražna prava dobijena za bor i litijum, dok sve ostale kompanije tragaju za zlatom, srebrom i bakrom.

  • MIŠKOVIĆ

    1.2.2022 #1 Author

    bolje domaće kompanije nego inostrane

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    1.2.2022 #2 Author

    Samo domace….

    Odgovori

  • Lalegator

    1.2.2022 #3 Author

    Zasto bolje domace. Kao postovace propise? Nece da kradu i postavljaju partijske kadrove u rukovodstvo?
    Videli smo kako je to izgledalo u NIS, RTB Bor i Smederevu a sad gledamo i EPS dokle je dogurao.
    Strane kompanije, uz strogo postovanje propisa i naravno neburazersku cenu rudne rente, bar na visini prosecne svetske.

    Odgovori

  • GOCA BG

    1.2.2022 #4 Author

    Ja jesam za domace,ali sta ce ispostovati…?!

    Odgovori

  • ACIKA

    2.2.2022 #5 Author

    Kao sto smo pre 50 godina sagradili gazelu i ostale velike projekte bez stranih investitora, MMF-a i ostalih kamatasa tako mozemo i sami da kopamo i domace rude. I da vecina novca ostaje upravo u nasoj drzavi a ne da radimo za strane investitore kao robovi i jeftina radna snaga.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...