Novi državni žigovi primenjivaće se od 1. juna

Zakon uvodi pojam otkupljivača i uređuje nadzor predmeta od dragocenih metala

InvesticijeLuksuzNovacSrbija

22.1.2022 16:06 Autor: Julijana Vincan 4

Zakon uvodi pojam otkupljivača i uređuje nadzor predmeta od dragocenih metala Zakon uvodi pojam otkupljivača i uređuje nadzor predmeta od dragocenih metala
Novi Pravilnik o državnim žigovima za predmete od dragocenih metala objavljen je u Službenom glasniku 30. novembra 2021. godine, a počinje da se primenjuje... Zakon uvodi pojam otkupljivača i uređuje nadzor predmeta od dragocenih metala

Novi Pravilnik o državnim žigovima za predmete od dragocenih metala objavljen je u Službenom glasniku 30. novembra 2021. godine, a počinje da se primenjuje od 1. juna ove godine.

Nakon što je javni poziv za izradu novih žigova završen, a ponuda prihvaćena, poznato je da će predmeti od srebra i zlata proizvedeni u našoj zemlji biti označeni srpskim simbolima. Osim ove, Zakon o predmetima od dragocenih metala donosi još novina.

Razdvajaju se obaveze proizvođača i otkupljivača

Novim zakonom su razrađene odredbe koje se odnose na otkup upotrebljavanih predmeta od dragocenih metala i razdvojene su obaveze proizvođača i otkupljivača.

„Ključna novina zakona je razrada otkupa upotrebljavanih predmeta od dragocenih metala, uvođenje pojma otkupljivača koji otkup upotrebljavanih predmeta od dragocenih metala vrše isključivo na označenom otkupnom mestu i tom prilikom izdaju otkupni list“, objašnjeno je za Biznis.rs u Ministarstvu privrede.

Dodaje se da tabla, odnosno nalepnica na mestu otkupa, mora da sadrži podatke iz registra otkupljivača, i to redni broj iz registra, poslovno ime otkupljivača, adresu sedišta i matični broj, kao i broj otkupnog mesta sa adresom.

„Na ovaj način se transparentno, na svakom otkupnom mestu, daje do znanja i inspekciji i licu koje želi da proda upotrebljavani predmet da je otkup u tom objektu legalan. Otkupljivač je dužan da prilikom otkupa predmeta ili njihovih delova izda ispravu – otkupni list licu koje je prodalo predmet od dragocenog metala, a zakonom su propisani podaci koje sadrži otkupni list“, naglašeno je u resornom ministarstvu.

Pixabay.com

Direkcija zadržava nadzor nad proizvođačima

Zakonom se takođe preciziraju i odredbe koje se odnose na nadzor u oblasti predmeta od dragocenih metala.

„Direkcija za mere i dragocene metale zadržava nadležnost za vršenje nadzora nad predmetima od dragocenih metala i proizvođačima tih predmeta, a tržišni inspektori sprovode nadzor nad prometom predmeta i otkupljivačima predmeta. Zakonom je ukinuta mogućnost ovlašćivanja tela za ispitivanje i žigosanje predmeta, s obzirom na to da od 2011. godine, kada je ta mogućnost uvedena, nije bilo zainteresovanih privrednih subjekata za obavljanje tih poslova. Sada ispitivanje i žigosanje predmeta od dragocenih metala sprovodi opet samo Direkcija“, obrazloženo je u ministarstvu za naš portal.

Takođe je ukinuto oročavanje važenja znaka proizvođača, uvoznika i zastupnika, koji je do sada važio 10 godina, čime se, kako napominju, olakšava poslovanje tih privrednih subjekata.

„Otkupljivač može biti svaki privredni subjekt koji je registrovan u Agenciji za privredne registre (APR), u skladu sa zakonom kojim se uređuje registracija privrednih subjekata, a koji je dodatno registrovan u Direkciji za mere i dragocene metale kao otkupljivač predmeta od dragocenih metala i njihovih delova. To mogu biti zlatare, zalagaonice, ali i drugi privredni subjekti koji se registruju u Direkciji“, navode iz ministarstva.

Kako je istaknuto, potrošačima, odnosno kupcima predmeta od dragocenih metala, omogućuje se vanredno ispitivanje finoće predmeta od dragocenog metala u Direkciji, što predstavlja dodatnu zaštitu pri kupovini ovih predmeta.

Novi srpski žigovi za plemenite metale

„Promenom žigova za predmete od srebra i zlata Srbija je modernizovala svoje proizvode i približila ih evropskim standardima u proizvodnji predmeta od ovih metala, izjavio je za Biznis.rs Ljuba Jakić, vlasnik i direktor firme Insignitus gold, koja se bavi trgovinom zlatom – kupovinom investicionog zlata u inostranstvu i prodajom na domaćem tržištu.

Za predmete od zlata preuzeta je kruna sa grba Srbije. Uveden je i novi žig u obliku „Natalijine ramonde“ za dukate čistoće veće od 900/1000.

Žigovi za zlato
Izvor: Ministarstvo privrede / Pravilnik o državnim žigovima

Za predmete od srebra ustanovljen je jednokraki krst sa četiri ocila.

Žigovi za srebro
Izvor: Ministarstvo privrede / Pravilnik o državnim žigovima

Vizuelni izgled žigova za platinu i paladijum ovom prilikom nije promenjen i ostaje isti od njihovog uvođenja 2012. godine.

Prema rečima Ljube Jakića, uvođenje novih žigova ne odnosi se na investiciono zlato (čistoće 999,9) koje se može kupiti na tržištu Srbije.

„To je slučaj jer Srbija nema svoju livnicu koja je sertifikovana od strane engleske ustanove London bullion market asocijacije, koja na svetskom nivou sertifikuje livnice koje se mogu baviti proizvodnjom investicionog zlata (čistoće 999,9, odnosno 24K). Za sada nema novosti kada će investiciono zlato moći da se proizvodi u Srbiji, tako da će se na našem tržištu nastaviti promet investicionog zlata iz Austrije, Nemačke i Švajcarske, kao i do sada“, naglasio je naš sagovornik.

Pravilnik o državnim žigovima za predmete od dragocenih metala dostupan je na sajtu Ministarstva privrede, a Zakon o predmetima od dragocenih metala na zvaničnoj web stranici Direkcije za mere i dragocene metale.

Tagovi
ZAKON ZLATO

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...