Lebdi u prostoru između dve zgrade

Viseći prozirni bazen kao nova londonska atrakcija

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

6.5.2021 17:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Viseći prozirni bazen kao nova londonska atrakcija Viseći prozirni bazen kao nova londonska atrakcija
Sky Pool, prozirni bazen od 25 metara dužine, postavljen između 10. sprata dve stambene zgrade u četvrti Nine Elms u jugozapadnom Londonu, biće otvoren... Viseći prozirni bazen kao nova londonska atrakcija

Sky Pool, prozirni bazen od 25 metara dužine, postavljen između 10. sprata dve stambene zgrade u četvrti Nine Elms u jugozapadnom Londonu, biće otvoren 19. maja za stanare u tom stambenom naselju, piše CNN.

Kako se ističe, to je najveći akrilni bazen na svetu i ogledni primer novog programa Embassy Gardens kompanije EcoVorld Ballimore, koji će uključivati barove, restorane i prodavnice. Smešten je pored američke ambasade i blizu južne obale Temze, a kupači će moći da imaju pogled na londonski horizont, uključujući London Eye i Westminster.

Bazen je proizveden u Koloradu i putovao je više od 8.000 kilometara do svog novog doma. Njegova maksimalna dubina iznosi deset metara, a voda u njemu, sa punim kapacitetom, teži oko 375 tona.

Struktura je delo arhitekata iz agencije Arup Associates, čije je najpoznatije delo do danas zgrada Sidnejske opere.

Bazen je podvrgnut opsežnim ispitivanjima čvrstoće pre nego što je poslat u Veliku Britaniju. Zatim su ga podigle dve specijalne dizalice, uz veoma precizno polaganje na čeličnu konstrukciju, sa tolerancijom od 30 centimetara pogreške.

„Podizanje je bilo precizno, jer je tolerancija bila samo 30 centimetara pri ugradnji bazena u njegov čelični okvir“, ističe Ballimore.

Akrilni bazen će „lebdeti“ u 14 metara praznog prostora između zgrada, sa stepenicama i sistemima za filtraciju na oba kraja i imaće pet načina osvetljenja koji će dodati „osećaj magije “. Korisnici će moći da zarone s jedne, a izađu s njegove druge strane, što je sigurno jedinstven doživljaj. „Jednom kada isplivate, možete pogledati pravo dole. To će biti poput leta“, ističu konstruktori.

Iako je službeno otvaranje zakazano za 19. maj, modeli su već uskočili u vodu kako bi zabeležili promotivne snimke. Ceremoniju otvaranja vodiće DJ Roman Kemp, a u toku svečanosti nastupiće sinhronizovani plivački tim Aquabatic.

Nine Elms je nekada bio industrijski, ali sada je veliki stambeni kraj, sa 40 novih projekata koji su trenutno u pripremi, plus dve nove stanice podzemne železnice. Čitava četvrt, uključujući i stambeni kompleks iznad koga je postavljen bazen, sadrži oko 2.000 stanova čija cena se kreće od 1,4 miliona dolara naviše, piše CNN.

  • Irina

    6.5.2021 #1 Author

    Prelepo izgleda

    Odgovori

  • Tina

    6.5.2021 #2 Author

    Sa oduševljenjem ga gledam i zamišljam kako je tamo. Svaka čast na ideji i konstrukciji bazena

    Odgovori

  • Mdx

    6.5.2021 #3 Author

    Zanimljivo

    Odgovori

  • Snežana

    7.5.2021 #4 Author

    Bas lepo 👏

    Odgovori

  • Anna

    7.5.2021 #5 Author

    Izgleda nestvarno! Ali nisam sigurna da bih imala hrabrosti da uđem u njega.

    Odgovori

  • Bole

    10.5.2021 #6 Author

    Još samo da promene vremenske prilike i kupaju se kako treba.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...