Akcize na naftne derivate u Crnoj Gori 60 odsto

Visoke cene goriva novi udar na budžete građana

RegionVesti

23.6.2021 09:00 Autor: Ljiljana Begović 2

Visoke cene goriva novi udar na budžete građana Visoke cene goriva novi udar na budžete građana
Unija slobodnih sindikata pozvala je Vladu Crne Gore da preispita politiku utvrđivanja cena nafte, jer su od početka godine cene ovih derivata drastično porasle.... Visoke cene goriva novi udar na budžete građana

Unija slobodnih sindikata pozvala je Vladu Crne Gore da preispita politiku utvrđivanja cena nafte, jer su od početka godine cene ovih derivata drastično porasle.

Oni zahtevaju od vlade da utvrdi gornju granicu cene nafte i naftnih derivata na način da ona ne može preći nominalni iznos od 1,1 evro po litru. Na taj način bi se, kako su naveli, stalo na put daljem povećanju cena, a samim tim i daljem pogoršanju socio-ekonomskog položaja građana.

„Limitiranje gornjeg iznosa bilo bi najbolje rešenje, jer bi država i u tim tržišnim uslovima prihodovala velika sredstva po osnovu naplate od akciza, koje na naftu i naftne derivate trenutno iznose nestvarnih 60 odsto“, navode iz USSCG i dodaju da se protive najnovijem poskupljenju nafte i naftnih derivata.

Istakli su da će najnovije poskupljenje goriva usloviti dodatan rast cena životnih namirnica, prevoza i druge robe i usluga i time prouzrokovati novi udar na ionako osiromašene budžete građana.

Foto: Tanjug/AP

Kako navode sindikati, za proteklih šest meseci cena evrosupera 95 porasla je čak 19 centi, sa 1,14 na 1,33 evra, a evrodizela 16 centi, sa 1,03 na 1,19 evra.

„Ukoliko bi sadašnje cene nafte i naftnih derivata uporedili sa zemljama okruženja, na primer Severnom Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom, videli bi da su iste u navedenim zemljama niže za više od 20 centi po litru goriva, pri čemu treba imati u vidu da je minimalna zarada u Crnoj Gori najniža u regionu“ dodaje se u saopštenju, prenosi Dan.

U Uniji smatraju da vlada, zbog ukupne krize izazvane pandemijom korona virusa koja je prouzrokovala gubitak radnih mesta, smanjenje zarada i pad ekonomske i kupovne moći pojedinca i porodica, ne sme da dozvoli dalje urušavanje životnog standarda.

  • MARKO7

    31.5.2022 #1 Author

    Cene goriva skaču sve više i više iz godinu u godinu…

    Odgovori

  • NINICA

    1.6.2022 #2 Author

    Kao da živimo u Las Vegasu a ne u Srbiji .. Tuga šta se dešava kod nas.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...