Poslanici podneli 119 amandmana

Vlada Crne Gore planira budžetski deficit od 5,9 odsto

RegionVesti

27.12.2022 11:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Vlada Crne Gore planira budžetski deficit od 5,9 odsto Vlada Crne Gore planira budžetski deficit od 5,9 odsto
Na Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2023. godinu poslanici su do ponedeljka podneli 119 amandmana, čiji je ukupni fiskalni efekat 170 miliona... Vlada Crne Gore planira budžetski deficit od 5,9 odsto

Na Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2023. godinu poslanici su do ponedeljka podneli 119 amandmana, čiji je ukupni fiskalni efekat 170 miliona evra.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović saopštio je da bi deficit budžeta, ukoliko bi se svi oni usvojili, bio između devet i deset odsto, što je besmisleno. On je izjavio da je neto fiskalni efekat svih amandmana 141,51 milion evra, ali da je dodatni efekat na budžetsku rezervu 30 miliona evra, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Pobjedu.

„Planirali smo budžetski deficit od 5,9 odsto, što je krajnji gornji okvir koji može da izdrži domaću i međunarodnu proveru u smislu održivosti i finansiranja deficita kod stranih partnera. Iznos od 170 miliona evra novih obaveza za budžet je tri odsto dodatno, pa bi deficit otišao na osam do devet odsto, a znate i sami da je to besmisleno“, rekao je Damjanović u ponedeljak na sednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

Najveći deo amandmana se odnosi na kapitalni budžet, pa je Damjanović kazao da je jedini način da ih Vlada Crne Gore usvoji da postojeći kapitalni budžet linearno smanji 20 odsto.

„Ako postojeći kapitalni budžet smanjimo 20 odsto lineralno, to je 40 miliona evra. To smanjenje neće ugroziti nijedan projekat jer se oni svakako neće realizovati 100 odsto“, tvrdi Damjanović.

On nije prihvatio amandman Socijalističke narodne partije (SNP), pojedinačno najveći po pitanju fiskalnog efekta, kojim je njegova partija tražila povećanje budžeta Zavoda za zapošljavanje 45 miliona evra, kako bi se nezaposlenima mesečno isplaćivala naknada od 100 evra.

„Razmišljaćemo o jednokratnoj pomoći tim licima tokom godine, u skladu sa finansijskom situacijom“, rekao je Damjanović.

Foto: Piqsels.com

Prihvaćeno je sedam amandmana vlade kojima se, pored ostalog, predviđa osnivanje Uprave za igre na sreću, obezbeđuje novac za završetak gradnje stadiona na Cetinju i za unapređivanje vodosnabdevanja u Nikšiću.

Poslanik Demokrata, Vladimir Martinović, tražio je 600.000 evra iz tekuće budžetske rezerve za organizaciju Mosi igara u Kolašinu, što je Damjanović odobrio.

Adnan Striković (SDP) podneo je 12 amandmana, od kojih je vlada prihvatila osam. Podršku vlade dobili su amandmani kojima je traženo 800.000 evra za gradnju fiskulturnih sala za dve osnovne škole u Bijelom Polju i Cetinju, 400.000 evra za rekonstrukciju dečje bolnice na Cetinju, 450.000 evra za završetak puta, po 600.000 evra za više opština na severu za utvrđenje korita Lima.

Nije prihvaćen zahtev da se poveća budžet Ministarstva poljoprivrede osam miliona evra, niti da se opredeli 2,2 miliona za nabavku opreme za stacionirane radare.

Striković je tražio i 100.000 evra za održavanje manifestacije Montenegro beer fest, za rekonstrukciju puta Loznice–Rasovo–Gubavče 810.000 evra i 300.000 evra za izradu dokumentacije za obnovu zgrade od istorijske važnosti u Kolašinu, što je prihvaćeno.

Prihvaćeni su amandmani Dragana Bojovića iz Demokratskog fronta (DF) kojima je tražio 240.000 evra za eksproprijaciju imovine na putu Danilovgrad–Spuž preko Martinića, 1,7 miliona evra za biciklističke staze i 200.000 evra za izgradnju hrama Svete Petke u Danilovgradu.

Milosava Paunović (SNP) tražila je 20.000 evra za gradnju spomenika Marka Miljanovog u Beranama, 220.000 evra za rekonstrukciju osam osnovnih škola u tom gradu, 250.000 evra za dve škole u Budvi, te 250.000 evra za budžet Ministarstva poljoprivrede, što je crnogorska vlada prihvatila.

Prihvaćeni su zahtevi Sulja Mustafića (BS) da se izdvoji tri miliona evra za rekonstrukciju puta Bar–Kamenički most–Krute, kao i milion evra za put Virpazar–Sutorman–Bar.

  • Jovana24

    28.12.2022 #1 Author

    I ja planiram da postanem milioner pa cemo da vidimo ko ce prvi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...