Fond najavio posebne uslove kreditiranja za projekte na severu zemlje

Crnogorski IRF plasiraće 150 miliona evra kroz kredite, grantove i subvencije

InvesticijePoslovanjePreduzetnikRegion

26.12.2022 10:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Crnogorski IRF plasiraće 150 miliona evra kroz kredite, grantove i subvencije Crnogorski IRF plasiraće 150 miliona evra kroz kredite, grantove i subvencije
Investiciono-razvojni fond Crne Gore (IRF) planira da naredne godine privredi plasira najmanje 150 miliona evra kroz kratkoročne, dugoročne i srednjoročne kredite, grantove i subvencije,... Crnogorski IRF plasiraće 150 miliona evra kroz kredite, grantove i subvencije

Investiciono-razvojni fond Crne Gore (IRF) planira da naredne godine privredi plasira najmanje 150 miliona evra kroz kratkoročne, dugoročne i srednjoročne kredite, grantove i subvencije, a uslovi po kojima će plasirati novac biće definisani kroz pojedinačne kreditne linije za svaku godinu.

Iz IRF-a su u godišnjem finansijskom i planu rada za narednu godinu najavili opreznost kada je reč o kreiranju kamatnih stopa za korisnike njihovih kredita zbog situacije na međunarodnom tržištu odakle fond dominantno nabavlja novac, piše agencija Mina, pozivajući se na Vijesti.

Dosadašnje kamate iz programa kreditiranja malog biznisa iznosile su oko 3,5 odsto.

Korisnici kredita IRF-a moći će da dobiju do pet miliona evra sa rokom otplate do 15 godina, grejs periodom od pet godina i proporcionalnim sistemom obračuna kamatnih stopa prilagođenim potrebama privrede i održivosti fonda. Maksimalni iznos kredita/faktoringa biće deset miliona evra uz uvažavanje limita izloženosti fonda.

”Uvažavajući činjenicu da IRF finansira crnogorsku privredu dominantno novcem obezbeđenim iz pozajmica od međunarodnih finansijskih institucija, u situaciji kada je evidentna složena situacija na međunarodnom finansijskom tržištu, koja se ogleda u kontinuiranom rastu kamatnih stopa, nameće se potreba za dodatnom opreznošću u delu kreiranja kamatnih stopa krajnjim korisnicima po osnovu tih sredstava“, navodi se u godišnjem finansijskm i planu rada IRF za narednu godinu.

Fokus će, osim toga, biti i na dodatnoj saradnji sa relevantnim ministarstvima u delu kreditiranja namenskih programa podrške, koji uključuju subvencije po osnovu kamatne stope.

„Kamatna stopa je i instrument promovisanja prioritetnih delatnosti i nivoa investicione aktivnosti”, piše u dokumentu IRF-a, kome se dodaje da će se umanjenje kamatnih stopa odobravati u skladu sa prioritetima i mogućnostima.

Iz fonda su najavili posebne uslove kreditiranja za korisnike kredita koji projekte realizuju u opštinama severnog regiona i onima koje su ispod proseka razvijenosti na nivou države, a najavljene su stimulativne kamatne stope za privrednike koji planiraju da zaposle nove radnike.

Ukupni prihodi IRF-a su planirani na nivou od 12,38 miliona evra, na bazi prihoda od kamata i naknada, za postojeći portfolio od 400 miliona evra i na osnovu planirane realizacije plasmana privredi.

Kada su u pitanju rashodi, oni su projektovani na 12,23 miliona evra, od čega su 3,4 miliona evra troškovi rezervacije po direktnim kreditima. Na bruto zarade i ostale naknade zaposlenih će otići 2,9 miliona evra, a na otpremnine dodatnih 250.000 evra. Najveći deo rashoda, od 3,84 miliona evra, IRF je planirao za troškove kamata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...