Dragijeva administracija predstavila plan za podsticanje ekonomskog rasta

Vlada Italije usvaja budžet od 32 milijarde evra za 2022. godinu

EUVesti

30.12.2021 17:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vlada Italije usvaja budžet od 32 milijarde evra za 2022. godinu Vlada Italije usvaja budžet od 32 milijarde evra za 2022. godinu
Administracija Marija Dragija (Mario Draghi) dobila je podršku zakonodavaca za plan budžeta od 32 milijarde evra, koji će sledeće godine biti izdvojen za podsticanje... Vlada Italije usvaja budžet od 32 milijarde evra za 2022. godinu

Administracija Marija Dragija (Mario Draghi) dobila je podršku zakonodavaca za plan budžeta od 32 milijarde evra, koji će sledeće godine biti izdvojen za podsticanje ekonomskog rasta Italije.

Italijanski parlament je izglasao ovaj zakon, a uskoro će biti doneta i konačna odluka, piše Bloomberg.

Plan potrošnje, čiji je nacrt izradilo administrativno telo predvođeno bivšim direktorom Evropske centralne banke (ECB), izdvaja oko osam milijardi evra kako bi bilo moguće smanjenje poreza za pravna i fizička lica i skoro četiri milijarde evra za ublažavanje posledica do kojih dovodi rast cena energenata.

Plan takođe podrazumeva refinansiranje socijalnih mera koje su predstavile predhodne administracije, uključujući bonuse za renovacije kuće koje su usmerene ka zelenoj energiji i podsticaje za porodice s decom.

Osim toga, u njega su uključene i mere koje su prethodne administracije ostavile po strani, kao što je pomoć mladim ljudima pri iznajmljivanju životnog prostora.

Vlada očekuje da će rast Italije biti veći od šest odsto, nakon pada od gotovo devet odsto u 2020. godini.

Širenje omikron soja i rekordni broj zaraženih virusom Covid-19 značajno utiču na ekonomsku aktivnost u ovoj zemlji, a kako navodi potrošačka asocijacija Coldiretti, u prazničnoj sezoni su otkazane rezervacije vredne gotovo četiri milijarde evra.

Dragi je ranije u toku meseca rekao da ne očekuje da će novi soj virusa uticati na prognoze ekonomskog rasta Italije u 2021. godini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...