Zdravstveni stručnjaci savetuju vladi u Rimu

Potrebno ublažavanje pravila karantina u Italiji

EULifestyleVestiZdravlje

28.12.2021 14:49 Autor: Vladimir Jokanović 0

Potrebno ublažavanje pravila karantina u Italiji Potrebno ublažavanje pravila karantina u Italiji
Italijanski zdravstveni stručnjaci pozvali su vladu u Rimu da ublaži pravila karantina za Covid-19, navodeći da u protivnom zemlja rizikuje paralizu u uslovima širenja... Potrebno ublažavanje pravila karantina u Italiji

Italijanski zdravstveni stručnjaci pozvali su vladu u Rimu da ublaži pravila karantina za Covid-19, navodeći da u protivnom zemlja rizikuje paralizu u uslovima širenja zarazne omikron varijante korona virusa.

Prema važećim pravilima, osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa obolelim od Covid-19 moraju da se samoizoluju sedam dana ako su vakcinisani ili 10 dana ukoliko nisu, prenosi Euractiv.

Zdravstvena fondacija Gimbe navela je da je svaka pozitivna osoba imala u proseku pet do 10 bliskih kontakata, predviđajući da bi u roku od dve nedelje oko milion ljudi u Italiji moglo da se zarazi od Covid-19. To bi značilo još pet do 10 miliona osoba u karantinu, a to prema oceni Gimbe nije moguće.


Virolozi su saglasni da je potrebna promena u načinu intervenisanja, kako bi se izbeglo generalno zatvaranje. U Italiji je krajem prošle nedelje registrovan porast broja zaraženih, a u subotu ih je bilo najviše, 54.762.

Vlada je prošle nedelje pooštrila restrikcije kako bi obuzdala širenje infekcije, uključujući zabranu svih javnih proslava Nove godine i zatvaranje diskoteka i noćnih klubova do 31. januara. Neki političari smatraju da potpuno vakcinisane osobe ne bi trebalo da budu u karantinu ako ne pokazuju simptome bolesti.

Prema rečima bivšeg premijera Matea Rencija (Matteo Renzi) ograničenja, ukoliko postoje, trebalo bi da budu samo za one koji nisu vakcinisani. Zvanična statistika pokazuje da je skoro 80 odsto svih Italijana završilo početni ciklus vakcinacije, dok je 29 procenata primilo treću dozu vakcine, što se smatra najefikasnijom zaštitom od omikrona.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...