Nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom

Vlada Srbije i Merck zajedno rade na promociji zemlje u oblasti bioekonomije

SrbijaVesti

18.4.2024 08:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Vlada Srbije i Merck zajedno rade na promociji zemlje u oblasti bioekonomije Vlada Srbije i Merck zajedno rade na promociji zemlje u oblasti bioekonomije
Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merck Fransoa Feg (Francois Fegg) potpisali... Vlada Srbije i Merck zajedno rade na promociji zemlje u oblasti bioekonomije

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merck Fransoa Feg (Francois Fegg) potpisali su Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom.

Ministarka Begović je, kako je saopšteno iz njenog kabineta, ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih svetskih naučno-tehnoloških kompanija priključila našim naporima da se kroz BIO4 kampus u Srbiji napravi novi naučno-istraživački centar u Evropi.

Ministarka je navela da će Vlada Srbije i kompanija Merck raditi zajedno na tome da Srbija postane međunarodno prepoznata u oblasti bioekonomije, kako bi kroz razvoj medicine građani imali bolju dijagnostiku i pristup inovativnim lekovima. Ona je napomenula da je ova kompanija tokom više od 350 godina tradicije pružila ogroman doprinos nauci i inovacijama, uputivši im zahvalnost na stalnom uvođenju inovacija i u Srbiji, i to naročito na tome što su poslednjih deset godina donirali približno milion evra za lečenje onkoloških bolesti u Srbiji.

Direktor za Srednju Evropu u kompaniji Merck i senior potpredsednik Francois Fegg izjavio je da se sa Vladom Srbije postavlja temelj na kome će se graditi buduće inovacije u ovom delu Evrope, iskazavši zadovoljstvo time što vidi ubrzanje Srbije u biotehnološkim i biomedicinskim istraživanjima.

Tokom potpisivanja ovog dokumenta predstavljeni su i zajednički projekti koji će doprineti unapređenju naučnih istraživanja, podsticanju inovacija, ulaganju u naučnike i jačanju međunarodne saradnje.

Kompanija Merck će sa Vladom Srbije raditi na tome da svoje resurse približi i naučnicima u Srbiji, pa su tako deo Memoranduma postali i svetski projekti kompanije posvećeni razvoju nauke, navedeno je u saopštenju.

Naša naučna zajednica dobiće mogućnost učešća na konferenciji „Uvid u budućnost“, koja svake godine okuplja desetine dobitnika Nobelove nagrade i inovatore iz celog sveta.

Kompanija Merck se 2018. godine na ovoj konferenciji obavezala na to da će narednih 35 godina dodeljivati nagradu „Uvid u budućnost” za najbolji naučni projekat za doprinos inovacijama u nauci, vrednu milion dolara.

Memorandumom je obuhvaćen i projekat „Kocka radoznalosti“, mobilna laboratorija koja omogućava učenicima osnovnih škola da postavljaju pitanja i razgovaraju o mogućnostima buduće karijere u naučnim, tehnološkim, inženjerskim i matematičkim (STEM) oblastima.

Memorandum će, kako je navedeno u saopštenju, pozitivno uticati na pozicioniranje BIO4 kampusa, najveće pojedinačne investicije u nauku u Srbiji do sada, čija je izgradnja započeta u decembru 2023. godine, a očekuje se da bude operativan već krajem 2026. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...