uskoro počinje izgradnja

Potpisane arhitektonske osnove za BIO4 Kampus u Beogradu

SrbijaU fokusu

20.12.2023 18:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Potpisane arhitektonske osnove za BIO4 Kampus u Beogradu Potpisane arhitektonske osnove za BIO4 Kampus u Beogradu
Predstavnici sedam fakulteta i devet instituta, budući stanari BIO4 Kampusa u Beogradu, potpisali su danas u Vladi Srbije u prisustvu ministarke nauke, tehnološkog razvoja... Potpisane arhitektonske osnove za BIO4 Kampus u Beogradu

Predstavnici sedam fakulteta i devet instituta, budući stanari BIO4 Kampusa u Beogradu, potpisali su danas u Vladi Srbije u prisustvu ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelene Begović arhitektonske osnove za prostorije koje će koristiti po izgradnji BIO4 Kampusa.

Begović je rekla da BIO4 Kampus nije samo infrastrukturni projekat, već i najveće ulaganje u pojedinačni projekat iz oblasti nauke u Srbiji.

„Ovaj projekat predstavlja promenu koncepta nauke kakvu poznajemo. Tokom prethodne dve godine rada smo zbližili institute i fakultete, zato što smo postali svesni da jedni bez drugih ne možemo da napredujemo. Sada su u nastajanju novi projekti i saradnje sa kompanijama“, navela je ona, preneo je sajt vlade.

Dodala je da u narednih pet dana očekuje i prvu građevinsku dozvolu za otpočinjanje radova.

„Naš cilj je da koncentrišemo znanje i obrazovanje koje posedujemo. Želimo da iz toga izađe izvrsna nauka, inovacije i nova rešenja koja svim građanima treba da olakšaju i ulepšaju život. Sa ovakvim timom ljudi nema razloga da do 2026. godine ne budemo u BIO4 Kampusu“, rekla je Begović, saopštio je njen kabinet.

Dekan Biološkog fakulteta u Beogradu Ljubiša Stanisavljević istakao je da je za taj i sve druge fakultete i institucije ovaj projekat je od izuzetnog značaja.

„Osim što će Biološki fakultet konačno dobiti sopstveni prostor i najsavremeniju opremu, mi ćemo sa ovakvim konceptom rada privući mnogo veći broj studenata i postići puno popunjavanje kapaciteta. Očekujemo napredak u obrazovnom i naučnom aspektu, kao i u delu inovacija i preduzetništva“, rekao je Stanisavljević.

Direktorka Instituta za primenu nuklearne energije Marija Gnjatović navela je da je za institute bilo veoma važno da implementiraju ovaj projekat, kako bi ispunili svoje potrebe u naučnoistraživačkom radu.

Ona je dodala da infrastruktura ne podrazumeva samo prostor i opremu, već i na centre znanja i podrške za bavljenje naučnoistraživačkim radom.

„U okviru BIO4 kampusa biće prisutna odeljenja za transfer tehnologije, podršku projektnom finansiranju i podršku inovacionoj delatnosti. Naučna znanja moramo iskoristiti na najbolji mogući način. Imamo potencijal za saradnju sa privredom i mogućnost da pružimo podršku razvoju inovacija u okviru startap ekosistema, koji će biti atraktivniji i koji će moći da privuče nove investicije“, ocenila je Gnjatović.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...