Kineska grupacija će deliti lokaciju sa kompanijama Roche i Takeda

BGI Group dolazi u beogradski BIO4 kampus

Hi-techInovacijePreduzetnikSrbija

27.4.2023 09:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

BGI Group dolazi u beogradski BIO4 kampus BGI Group dolazi u beogradski BIO4 kampus
Na sastanku delegacije Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i predstavnika kineske kompanije BGI Group, potpisan je Memorandum o razumevanju, kojim je predviđen nastavak... BGI Group dolazi u beogradski BIO4 kampus

Na sastanku delegacije Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i predstavnika kineske kompanije BGI Group, potpisan je Memorandum o razumevanju, kojim je predviđen nastavak saradnje u oblasti veštačke inteligencije, biotehnologiji, novih tehnologija kao što je Sintetska biologija i drugih naprednih tehnologija u oblasti dijagnostike u medicini.

Ministarstvo je u saopštenju ocenilo da je na taj način, a posle švajcarske kompanije Roche i japanske Takede, BIO4 kampus dobio još jednog globalnog partnera, kao i da se radi o nastavku saradnje koja je dogovorena na sastanku prvog čoveka BGI Group Vang Đena i premijerke Srbije Ane Brnabić u novembru prošle godine.

BGI Group je već otvorio razvojni centar u Beogradu u kojem je zaposleno više od 15 stručnjaka iz Srbije u oblasti veštačke inteligencije. Pokrenuta je saradnja sa Institutom za veštačku inteligenciju i univerzitetima u Srbiji u oblasti obrazovanja u novim naukama kao što je Bioinformatika, stoji u saopštenju ministarstva.

Foto: Zoran Petrović, NITRA

Ministarka Jelena Begović se zahvalila partnerima iz Kine i podvukla dobro iskustvo saradnje Srbije sa kompanijom BGI Group, koja je tokom pandemije COVID-19 donirala dve laboratorije „Vatreno oko“ navodeći da je ta pomoć mnogo značila svim građanima Srbije.

Dodala je da je ministarstvo spremno da krene dalje u razvijanju novih projekata u saradnji sa ovom kompanijom.

Delegaciju BGI Group predvodio je dr Ji Jin, izvršni direktor BGI Group, dr Ning Li, potpredsednik BGI Group i Terens Šiong, potpredsednik BGI Group za globalni razvoj.

Očekuje se, inače, da će izgradnja BIO4 kampusa početi u prvoj polovini ove godine, a da će biti useljen 2025. godine. Previđeno je da kampus bude izgrađen u neposrednoj blizini Instituta „Torlak“ u beogradskom naselju Kumodraž, na 20 hektara zemljišta. Planirano je, takođe, da na prostoru budućeg kampusa rade tri fakulteta i osam naučnih instituta, kao i institucije za saradnju sa privredom poput naučno-tehnološkog parka i „Centra za ideje“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...