ukupna vrednost investicije oko 290 miliona evra

Predstavljen projekat novog bioekonomskog kampa ‘BIO4 Kampus’

Hi-techInfrastrukturaInvesticijeSrbijaVesti

13.7.2022 19:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Predstavljen projekat novog bioekonomskog kampa ‘BIO4 Kampus’ Predstavljen projekat novog bioekonomskog kampa ‘BIO4 Kampus’
Idejno rešenje za BIO4 Kampus, ukupne vrednosti od oko 190 miliona evra za izgradnju i oko 100 miliona evra za opremanje, predstavljen je u... Predstavljen projekat novog bioekonomskog kampa ‘BIO4 Kampus’

Idejno rešenje za BIO4 Kampus, ukupne vrednosti od oko 190 miliona evra za izgradnju i oko 100 miliona evra za opremanje, predstavljen je u sredu u Vladi Srbije.

BIO4 Kampus predstavlja novi bioekonomski kamp u Evropi i obuhvata četiri oblasti: biomedicinu, biotehnologiju, bioinformatiku i biodiverzitet. Ovaj prostor pokrivaće oko 20 hektara zemljišta i obuhvatiće obrazovne naučno-istraživačke institucije, odnosno tri fakulteta i osam naučnih instituta, prenosi agencija Beta.

Kampus će imati ukupnu površinu od 110.000 kvadratnih metara, oko 1.200 profesora i istraživača i oko 4.000 studenata. Početak izgradnje se očekuje u prvoj polovini 2023. godine, a radovi bi trebalo da budu gotovi u prvoj polovini 2025. godine.

Institucije koje će biti obuhvaćene ovim kampusom su Biološki i Farmaceutski fakultet i grupa za bioinženjering Tehnološko-metalurškog fakulteta.

„Ubeđena sam da će dodatno pozitivno promeniti sudbinu i dodatno ojačati ekonomju, podići nivo prosečne plate i penzije i obezbediti da mladi ostaju u Srbiji i da se mnogi doseljavaju u Srbiju kako bi radili u najizazovnijim projektima u biotehnologiji koja je bez sumnje budućnost“, rekla je na predstavljanju kampusa premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je podsetila da su u Srbiji od 2017. godine otvorena četiri naučno-tehnološka parka, nekoliko startap centara i centar za čuvanje podataka. Takođe, Brnabić je rekla da je Srbija uspela da privuče najveći deo stranih kompanija kao i da je sektor informaciono-komunikacionih tehnologija postao najveći izvozni sektor.

„Uspeli smo tri puta da uvećamo izvoz IT usluga. Verujemo da će ove godine izvoz preći 2,5 milijardi evra. Uticali smo da rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) bude nešto veći uprkos krizi, da brže rastu plate u Srbij i pozicionirali smo se kao jedan od lidera u centralnoj i istočnoj Evropi u primenama tehnologija“, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da se pregovara sa Razvojnom bankom Saveta Evrope u vezi sa finansiranjem izgradnje tog kampusa. Ukoliko se ne dobije potvrdan odgovor, onda će se potražiti neki drugi načini finansiranja, sredstva iz drugih kredita kao što je Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka.

Generalni direktor kompanije „Zdravlje“ iz Leskovca Kiren Naido (Kiren Naidoo) rekao je da kada je u pitanju biotehnologija „imamo stručnost i i movinu i možemo da doprinesemo medicini i razvoju u Srbiji“.

„Srbija ima čvrste temelje za biotehnologiju i talenat. Želimo da vratimo ljude koji su otišli u inostranstvo. To će biti od značaja za Srbiju“, rekao je on i dodao da će izgradnja ovakvog kampusa doprineti većem zapošljavanju ljudi i povećanju BDP-a.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...