Resorni ministar Branko Ružić otvorio konferenciju na Zlatiboru

Nauka i inovacije ključni za rast i razvoj države

InovacijePreduzetnikSrbijaVesti

8.7.2022 12:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 17

Nauka i inovacije ključni za rast i razvoj države Nauka i inovacije ključni za rast i razvoj države
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da resorno ministarstvo prepoznaje vrhunsku nauku i istraživače, motiviše... Nauka i inovacije ključni za rast i razvoj države

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da resorno ministarstvo prepoznaje vrhunsku nauku i istraživače, motiviše njihov dalji razvoj i napredak u istraživačkom radu.

On je na otvaranju konferencije CNN Tech 2022 na Zlatiboru, koju su organizovali Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu i Inovacioni centar Mašinskog fakulteta u Beogradu, istakao da su nauka, istraživanja, tehnološki razvoj i inovacije prepoznati kao glavni stubovi razvoja Republike Srbije i da su u poslednje četiri godine vlada i ministarstvo započeli su reformu u ovim oblastima.

„Reforma se prvenstveno odrazila na unapređenje regulatornog okvira, pa u ovom trenutku postoje tri potpuno nova zakona i četiri strategije sa akcionim planovima“, naglasio je ministar.

Prema njegovim rečima, Zakonom o nauci i istraživanjima postavljen je osnov za jačanje ljudskih resursa i uspostavljanje novih institucija, a posebno važan korak načinjen je, istakao je, u oblasti finansiranja nauke.

„Novim Zakonom o inovacionoj delatnosti inovacioni sistem naše zemlje usmerava se prema istraživanjima koja za rezultat imaju inovativne proizvode i procese koji podstiču privredni i društveni razvoj. Institucionalni okvir podržan je i kroz osnivanje Instituta za veštačku inteligenciju, ali i kroz usvajanje dva značajna programa za rad naučnoistraživačkih organizacija – Program institucionalnog finansiranja akreditovanih instituta i Programa institucionalnog finansiranja instituta od nacionalnog značaja“, istakao je Ružić.

Ministar je podsetio da je Fond za nauku u martu raspisao Javni poziv za prijavu naučnoistraživačkih projekata u okviru Programa Ideje, sa budžetom od 30 miliona evra iz čega će se finansirati 105 odobrenih projekata.

„Odobrena su još dva programa – Program Razvoj – zeleni program saradnje nauke i privrede, vredan 3,5 miliona evra, fokusiran na održivi razvoj, kao i standardni Program Prizma, vredan 25 miliona evra. Fond za inovacionu delatnost pažljivo osluškuje potrebe tržišta u Srbiji i prati svetske trendove, iz godine u godinu obogaćuje ponudu podsticajnih mehanizama, kako privredi, tako i naučnoistraživačkim organizacijama. Zahvaljujući raznim programima Fonda, Srbija je postavila jake temelje razvoja sistema inovacija, koji će se tokom narednih godina kontinuirano nadograđivati“, naveo je ministar.

Foto: NALED

Dodao je da je unapređenje konkurentnosti nauke, istraživanja i inovacija u funkciji privrednog razvoja jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije, a sredstva za finansiranje inovacija posredstvom fonda su, kako je istakao, višestruko povećavana godinama.

„Iz nacionalnog budžeta za fond u 2017. godini je opredeljeno oko 4,5 miliona evra, dok je za prošlu godinu obezbeđeno 10,7 miliona evra, kao i dodatna sredstva Evropske unije. Od 2011. godine do danas, fond je uložio ukupno 52,8 miliona evra bespovratnih sredstava za razvoj novih, inovativnih proizvoda, usluga i tehnologija kroz više 1.400 inovativnih projekata preduzeća i naučnoistraživačkih organizacija“, obrazložio je ministar.

Kroz programe „ranog razvoja“, „sufinansiranja inovacija“ i „saradnje nauke i privrede“ razvijeno je, kako kaže, više od 400 novih proizvoda i usluga, a polovina je uspela da nađe svoje mesto na tržištu.

„Za Projekat SAIGE, koji se finansira iz zajma Svetske banke u iznosu od 43 miliona evra, EU je donela odluku da preko donatorskih sredstva iz IPA 2019 u iznosu od 41,5 miliona evra doprinese uspehu projekta. Uskoro se očekuje i raspisivanje poziva za startapove kojima je neophodna mentorska i finansijska podrška, kroz program akceleracije, kao i poziv za mala i srednja preduzeća, kao i konzorcijume“, naglasio je Ružić.

Istraživačima, novim kompanijama, prema rečima ministra, Srbija pruža sjajnu podršku i kroz mrežu naučno-tehnoloških parkova, koja je proširena završetkom radova na izgradnji naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu.

„Raspolažemo sa četiri naučno-tehnološka parka u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku. I sve ovo predstavlja ogromnu promenu u odnosu države prema nauci, inovacijama, istraživanjima i tehnološkom razvoju. Uz ovakvu svestranu podršku, nema sumnje da idemo putem koji je najbolji za naš razvoj i konkurentnost u svetu. Izuzetno sam ponosan na ovu reformu i ovakvo sagledavanje nauke i inovacija kao ključnih za rast i razvoj države“, zaključio je Ružić.

U okviru konferencije biće održan i Regionalni Inovacioni Forum, piše u saopštenju resornog ministarstva.

  • TATJANA

    8.7.2022 #1 Author

    Ulagati u nauku sto vise

    Odgovori

  • Milovan94

    9.7.2022 #2 Author

    Oduvek bilo i ostalo da su inovacije ključ razvoja svake zemlje

    Odgovori

  • MARA

    9.7.2022 #4 Author

    Tako je, a ostalo neka sačeka..

    Odgovori

  • GOCA BG

    9.7.2022 #5 Author

    Nama je u korist da se ulaze…

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    10.7.2022 #6 Author

    Odlično. Mnogo više treba ulagati u nauku

    Odgovori

  • MADMAX

    10.7.2022 #7 Author

    Višestruko treba povećati ulaganja u nauku.

    Odgovori

  • GAGA

    10.7.2022 #8 Author

    Gospodin Ruzic se sad setio da prica o tome, kada mu je istekao mandat?

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    10.7.2022 #10 Author

    Definitivo su stub svake stabilne države.

    Odgovori

  • LUKA

    10.7.2022 #11 Author

    Inovacije su kljuc svega

    Odgovori

  • BOJANA

    12.7.2022 #12 Author

    Naravno da je tako. Nauka je stub društva

    Odgovori

  • Emilija

    12.7.2022 #13 Author

    Tako i treba

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    12.7.2022 #14 Author

    Nedovoljno se ulaže u nauku i mlade naučnike

    Odgovori

  • BOJANA

    15.7.2022 #16 Author

    Malo se i priča o uspesima naših mladih naučnika

    Odgovori

  • TEA02

    17.7.2022 #17 Author

    Finska i jeste najsrećnija zemlja na svetu samo zato što su na vreme ulagali u nauku i obrazovanje.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...