Država se zadužuje kod Unicredit banke

Vlada ugovorila dva kredita od po 11,2 milijarde dinara za linijsku infrastrukturu oko Nacionalnog stadiona

SrbijaVesti

15.9.2023 15:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Vlada ugovorila dva kredita od po 11,2 milijarde dinara za linijsku infrastrukturu oko Nacionalnog stadiona Vlada ugovorila dva kredita od po 11,2 milijarde dinara za linijsku infrastrukturu oko Nacionalnog stadiona
U Skupštinu su stigli predlozi dva Zakona o zaduživanju Republike Srbije kod Unicredit Bank i Banke Poštanske štedionice, i to za investicione kredite namenjene... Vlada ugovorila dva kredita od po 11,2 milijarde dinara za linijsku infrastrukturu oko Nacionalnog stadiona

U Skupštinu su stigli predlozi dva Zakona o zaduživanju Republike Srbije kod Unicredit Bank i Banke Poštanske štedionice, i to za investicione kredite namenjene finansiranju projekta izgradnje linijske infrastrukture za potrebe razvoja nove oblasti u okviru izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona u Surčinu.

Oba zakona odnose se na ugovore o pozajmicama od maksimalno 11,2 milijarde dinara, što u zbiru iznosi 190 miliona evra, a ugovore o zaduživanju potpisali su ministar finansija Siniša Mali i predsednik Izvršnog odbora Nikola Vuletić za Unicredit Bank, odnosno predsednik Izvršnog odbora Bojan Kekić i članica IO Nataša Marković za Banku Poštansku štedionicu.

U ugovorima sa Unicredit i Bankom Poštanskom štedionicom stoji da banke na te kredite obračunavaju nominalnu kamatnu stopu na nivou šestomesečnog BELIBOR-a plus 3,3 odsto godišnje, kao i da će se kamata plaćati polugodišnje.

Otplata glavnice ugovorena je na 14 jednakih polugodišnjih rata, pri čemu prva rata dospeva na plaćanje dve godine po stupanju na snagu oba Ugovora, o kojima treba da se izjasne republički poslanici.

U okviru obrazloženja za usvajanje dva predloga zakona stoji da izgradnja linijske infrastrukture obuhvata saobraćajne površine, putne objekte, mostove, hidrotehničku, energetsku i gasnu infrastrukturu kao i različite instalacije, uključujući i uređenje i ozelenjavanje površina.

Foto: Pixabay.com

Podsećamo da je rebalansom budžeta za 2023 .godinu promenjen prvobitno planiran iznos sredstava za „pripremu i izgradnju centra za specijalizovane izložbe“ od 300 miliona evra na „pripremu i izgradnju centra za specijalizovane izložbe sa pratećom infrastrukturom“ u vrednosti od 450 miliona evra.

U istom delu budžeta su planirani i „Projekat za izgradnju urbane infrastrukture i nacionalnog stadiona sa pristupnim saobraćajnicama“ u vrednosti od 360 miliona evra, kao i „Projekat izgradnje linijske infrastrukture za potrebe razvoja nove oblasti u okviru izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona sa pratećim sadržajima na teritoriji gradske opštine Surčin u Beogradu“ u vrednosti do 190 miliona evra.

U obrazloženju predloga Zakona o ugovoru sa Unicredit i Bankom Poštanskom štedionicom stoji i da je ovo zaduživanje potrebno upravo radi sprovođenja Projekta izgradnje linijske infrastrukture, kao i da se vodilo računa o smanjenju deviznog rizika pa su ugovorne strane dogovorile da zaduživanje bude u dinarima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...