Akcenat na eko subvencijama za mala i srednja gazdinstva

Vojčehovski: Čekamo srpske farmere u EU, nije bilo damping cena

SrbijaVesti

24.5.2024 09:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vojčehovski: Čekamo srpske farmere u EU, nije bilo damping cena Vojčehovski: Čekamo srpske farmere u EU, nije bilo damping cena
Čekamo Srbiju i srpske farmere i nadamo se da ćete se uskoro pridružiti EU, poručio je u intervjuu za RTS evropski komesar za poljoprivredu... Vojčehovski: Čekamo srpske farmere u EU, nije bilo damping cena

Čekamo Srbiju i srpske farmere i nadamo se da ćete se uskoro pridružiti EU, poručio je u intervjuu za RTS evropski komesar za poljoprivredu Janoš Vojčehovski.

Vojčehovski je posetio Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu a tokom intervjua istakao je da je za uspeh u poljoprivredi važan razvoj prehrambene industrije, i da je prerada voća i povrća velika šansa za Srbiju, koja trenutno najviše izvozi žitarice.

Na konstataciju RTS da su se u nekoliko navrata srpski poljoprivrednici žalili da se suočavaju sa nelojalnom konkurencijom iz EU i da se uvoze mlečni proizvodi po damping cenama, evropski komesar je odgovorio da je siguran da nije bilo damping cena iz EU.

„Problem je drugačiji. Farmeri protestuju širom Evrope, ali i u drugim delovima sveta. Troškovi energenata i đubriva idu gore, dok cene poljoprivrednih proizvoda padaju. To je izazov za sve. Spoljno-trgovinska razmena Srbije i EU je izbalansirana“, rekao je Vojčehovski.

Osvrćući se na proteste poljoprivrenika u EU, naglasio je da su usvojene važne promene za male farmere.

„Pojednostavili smo pravila za one koji obrađuju do 10 hektara. Njih je 65 odsto u EU. Uloga malih i srednjih farmi je ključna za našu poljoprivredu, kao i u Srbiji. Moramo subvencijama da im obezbedimo sigurne prihode pogotovo u kriznim vremenima“, objasnio je Vojčehovski.

Prema njegovim rečima, naglasak je stavljen na eko subvencije.

„Podržavamo farmere koji dobrovoljno uvode standarde za zaštitu životne sredine i klime, 25 odsto direktnih plaćanja opredeljeno je za takve farme“, kazao je evropski komesar za poljoprivredu.

Zaključio je da je solidarnost sa poljoprivrednicima jako važna, jer su na delu veliki faktori rizika, poput klimatskih promena i posledica pandemije.

„Rat u Ukrajini ima negativne posledice za naše farmere. Nastavljamo u pravcu podrške za farmere u kriznim situacijama“, poručio je Vojčehovski.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.