Izazov i šansa za soju iz našeg regiona

Održan seminar povodom nove uredbe EU o krčenju šuma

EUU fokusu

21.5.2024 18:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Održan seminar povodom nove uredbe EU o krčenju šuma Održan seminar povodom nove uredbe EU o krčenju šuma
Donau Soja udruženje i Ambasada Kraljevine Holandije organizovale su seminar povodom nove EU uredbe o deforestaciji (krčenju šuma), koji je održan 21. maja u... Održan seminar povodom nove uredbe EU o krčenju šuma

Donau Soja udruženje i Ambasada Kraljevine Holandije organizovale su seminar povodom nove EU uredbe o deforestaciji (krčenju šuma), koji je održan 21. maja u Master kongresnom centru u okviru Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Cilj ovog događaja je bio da informiše proizvođače, prerađivače i trgovce sojom o novim zahtevima koje moraju ispuniti već u ovogodišnjoj žetvi soje kako bi mogli da izvoze svoje proizvode na tržište Evropske unije, piše u saopštenju udruženja Donau Soja Srbija.

Stručni govornici iz Holandije, Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije, vodećih kompanija zemalja zapadnog Balkana i udruženja Donau Soja, podelili su svoja saznanja uz prisustvo zainteresovanih proizvođača, prerađivača i drugih učesnika sa tržišta soje iz celog regiona.

EU Uredba o deforestaciji, usvojena je 2023. godine sa ciljem da osigura da rastuća tražnja za poljoprivrednim proizvodima kao što su soja, palmino ulje, guma, kakao, kafa, drvni proizvodi i govedina na evropskom tržištu ne doprinose krčenju šuma. Evropska Unija je drugi najveći uvoznik proizvoda povezanih sa krčenjem šuma na globalnom nivou, a soja čini 31 odsto od ukupne deforestacije koja se kroz poljoprivredne proizvode uvozi u EU.

Preko 30 miliona tona sojinih proizvoda se uvozi u EU svake godine, pri čemu više od dve trećine dolazi iz Južne Amerike, gde se šume i drugi vredni ekosistemi pretvaraju u poljoprivredno zemljište u nezamislivim razmerama. Zemlje zapadnog Balkana (Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Rumunija) plasiraju na tržište EU više od 70 odsto domaće proizvodnje soje u obliku različitih sojinih proizvoda u ukupnoj vrednosti od preko 500 miliona evra. Srbija zauzima značajno mesto na listi izvoznika sojinih proizvoda u EU, gde 11 odsto sojinog ulja u EU dolazi iz Srbije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.