Nedeljni izveštaj sa produktne berze

Rast cena pšenice, kukuruza i soje

AgrobiznisBiznisSrbija

5.4.2024 15:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Rast cena pšenice, kukuruza i soje Rast cena pšenice, kukuruza i soje
Tokom prve nedelje aprila preko Produktne berze u Novom Sadu prometovano je 2.600 tona robe ukupne finansijske vrednosti 54.730.500 dinara. U odnosu na prethodnu... Rast cena pšenice, kukuruza i soje

Tokom prve nedelje aprila preko Produktne berze u Novom Sadu prometovano je 2.600 tona robe ukupne finansijske vrednosti 54.730.500 dinara. U odnosu na prethodnu sedmicu, promet je bio manji za 38,99 odsto.

Kao i prethodne nedelje, ponovo je najviše interesovanja na tržištu pokazano za pšenicu, te je ona bila dominantna kultura u trgovanju. Cene primarnih poljoprivrednih proizvoda nastavile su rast.

Uskršnji praznici i neradni dani na svetskim berzama imali su uticaj i na naše tržište, te početkom nedelje na tržištu kukuruza nije bilo puno aktivnosti, budući da su učesnici iščekivali informacije i cene sa svetskih tržišta.  Do povećanja aktivnosti došlo je tek sredinom nedelje, a krajem nedelje tražnja je bila nešto veća od ponude. Primetno je bilo i interesovanje za vlažnijim kukuruzom do 16 odsto vlage.

Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 17,20 do 17,30 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin. Ponder cena iznosila je 17,26 din/kg bez PDV-a (18,98 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodnu sedmicu, primetan je rast cene kukuruza od 0,5 odsto, a u ukupnom obimu učestvovao je sa 33 procenata.

Kao i kod kukuruza, i tržište pšenice je početkom nedelje bilo mirno uz primetnu slabiju tražnju. Drugog dana u nedelji došlo je do njenog povećanja, da bi već u sredu ponuda bila veća od tražnje. Ipak, tokom ostatka nedelje, tražnja je bila veća u odnosu na ponudu.

Pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 18,90 do 19,00 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta. Ponder cena iznosila je 18,94 din/kg bez PDV-a (20,84 din/kg sa PDV-om), te je u odnosu na sedam dana ranije cena pšenice bila viša za 1,47 odsto. Pšenica je bila primarna kultura u trgovanju ove nedelje i činila je 65 odsto ukupnog nedeljnog prometa.

Na tržištu soje je bilo primetno povećanje aktivnosti, pri čemu je ponuda bila slabija od tražnje. Zaključen je jedan berzanski ugovor po ceni od 53,50 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta (58,85 din/kg sa PDV-om), što je ujedno bila i ponder cena. U odnosu na prethodnu nedelju, cena sojinog zrna porasla je 2,49 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *