Kompanija optužena da je manipulisala testovima za performanse vozila

Volkswagen plaća 80 miliona dolara odštete kupcima Porsche automobila

AutomobiliFirme u fokusuNovacSvetU fokusuVesti

17.6.2022 09:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Volkswagen plaća 80 miliona dolara odštete kupcima Porsche automobila Volkswagen plaća 80 miliona dolara odštete kupcima Porsche automobila
Kompanija Volkswagen je pristala da plati 80 miliona dolara u okviru nagodbe sa kupcima koji su podneli žalbe u vezi sa automobilima brenda Porsche,... Volkswagen plaća 80 miliona dolara odštete kupcima Porsche automobila

Kompanija Volkswagen je pristala da plati 80 miliona dolara u okviru nagodbe sa kupcima koji su podneli žalbe u vezi sa automobilima brenda Porsche, navodeći da se manipulisalo rezultatima emisionog testa i testa ekonomičnosti vozila.

Vlasnici određenih Porsche automobila benzinaca koji su prodavani od 2005. do 2020. godine imaće pravo na kompenzaciju od 250 do 1.109 dolara po vozilu, navodi se u dokumentaciji o nagodbi koja je ove nedelje podneta Federalnom sudu u San Francisku.

Kako se navodi u dokumentaciji, naknada za ekonomičnost potrošnje goriva biće plaćena vlasnicima vozila u svim klasama u veoma visokom procentu kada je nadoknadiva šteta u pitanju (većina njih će primiti 100 odsto odštete).

Automobilskog giganta potresaju skandali od početka ovog veka. Do 2016. godine kompanija je platila 15,3 milijarde dolara za različite nagodbe sa američkim zakonodavcima, vlasnicima automobila i 44 države za modele iz 2009. godine i kasnije, piše Bloomberg.

“Radili smo na tome da razvijemo rešenja kojima ćemo osigurati da naši klijenti dobiju kompenzaciju koja im pripada”, navode iz kompanije Porsche u saopštenju, dodajući da su posvećeni tome da njihovi kupci dobiju transparentne emisione podatke i detalje o potrošnji goriva, te da ova nagodba omogućava klijentima pravedne kompenzacije za bilo kakve promene rejtinga i popravke.

Prema nagodbi, testiranja su pokazala da je potrošnja goriva zapravo za dve milje po galonu niža u odnosu na reklamirane performanse.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...