predstavnici velikih auto-kompanija optimistični, osim ilona maska

Globalna nestašica poluprovodnika pokazuje znake popuštanja?

BiznisFirme u fokusuSvetU fokusuVesti

4.6.2022 16:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Globalna nestašica poluprovodnika pokazuje znake popuštanja? Globalna nestašica poluprovodnika pokazuje znake popuštanja?
Globalna nestašica poluprovodnika koja je zaglavila automobilsku industriju skoro dve godine pokazuje znake popuštanja, barem za sada. Mercedes Benz AG, Daimler Truck Holding AG... Globalna nestašica poluprovodnika pokazuje znake popuštanja?

Globalna nestašica poluprovodnika koja je zaglavila automobilsku industriju skoro dve godine pokazuje znake popuštanja, barem za sada.

Mercedes Benz AG, Daimler Truck Holding AG i BMV AG su među proizvođačima automobila koji sada dobijaju dovoljno visokotehnoloških komponenti za proizvodnju u punom kapacitetu nakon što su mesecima doživljavali teške zastoje, piše Bloomberg.

Proboj dolazi ranije nego što su kompanije predvidele i označava svetlu tačku za industriju koja se suočava sa sve lošijom ekonomijom i inflacijom dok upravlja istorijskom tranzicijom na proizvodnju električnih vozila. Proizvođači se nadaju poboljšanju u snabdevanju čipovima, ali još uvek se suzdržavaju da saopšte da je situacija dobra.

„Još uvek pratimo situaciju iz nedelje u nedelju, ali do sada, u suštini širom sveta, nismo imali problema sa vođenjem proizvodnje“, rekao je Joerg Burzer, Mercedesov šef proizvodnje i upravljanja lancem snabdevanja. Problemi sa snabdevanjem se javljaju „tu i tamo“, rekao je, „ali ne mogu da se porede sa onim što je bilo prošle godine.

Čak i kada je potražnja za automobilima cvetala, proizvođači su morali da smanje proizvodnju jer fabrike na globalnom nivou nisu mogle da nabave dovoljno čipova kritičnih za sve kompjuterizovanija vozila. Prekidi su bili toliko ozbiljni da je globalna proizvodnja putničkih automobila jedva pokazivala znake oporavka na nivoe pre pandemije.

Izvor: Pixabay.com

Kako se ponuda čipova poboljšava, proizvođači automobila su smanjivali zaostale narudžbine, a zabrinutost se okrenula novom problemu, kako će se potražnja potrošača održati usred ubrzane inflacije i viših kamatnih stopa.

Izvršni direktor kompanije Tesla Inc. Ilon Mask (Elon Musk) rekao je da proizvođač električnih automobila treba da smanji osoblje za 10 odsto i da ima „super loš predosećaj“ o ekonomiji, naveo je Reuters, koji se poziva na interni memorandum.

Ali nisu svi pesimisti poput Maska. Sentiment nemačkih proizvođača automobila značajno se poboljšao u maju, prema istraživanju Ifo instituta. Istraživanje je pokazalo sve veće poverenje među proizvođačima automobila da će moći da podignu cene kako bi se izborili sa rastućim troškovima sirovina.

Deo nove dostupnosti čipova potiče od slabljenja ekonomskih izgleda i inflacije, što je smanjilo potražnju za potrošačkom elektronikom koja takođe koristi komponente. Karin Radstrom, šef Mercedes brenda Daimler Truck-a, rekla je da kompanija sada dobija čipove koji su joj potrebni da reši zaostale narudžbine.

BMW je izrazio sličan rezervisani optimizam, rekavši da su sve fabrike u pogonu i da kompanija ne doživljava nikakve zastoje zbog isporuke čipova.

Volkswagen AG je procenio da će zastoj početi da se smanjuje u drugoj polovini 2022. godine. Ova kompanija takođe beleži stabilne isporuke, rekao je portparol, i naglasio da još uvek postoji značajna neizvesnost u vezi sa narednim mesecima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...