Vlasti u Berlinu odbile da osiguraju deo poslovanja auto-kompanije

Volkswagen potresaju optužbe u vezi sa kršenjem ljudskih prava u kineskoj fabrici

AutomobiliFirme u fokusuPoslovanjeU fokusuVesti

20.6.2022 18:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Volkswagen potresaju optužbe u vezi sa kršenjem ljudskih prava u kineskoj fabrici Volkswagen potresaju optužbe u vezi sa kršenjem ljudskih prava u kineskoj fabrici
Proizvođač automobila Volkswagen suočava se sa sve većim pritiskom jer se nagomilavaju optužbe koje ukazuju na kršenje ljudskih prava u kineskoj pokrajini Šindžang, gde... Volkswagen potresaju optužbe u vezi sa kršenjem ljudskih prava u kineskoj fabrici

Proizvođač automobila Volkswagen suočava se sa sve većim pritiskom jer se nagomilavaju optužbe koje ukazuju na kršenje ljudskih prava u kineskoj pokrajini Šindžang, gde se nalazi fabrika nemačke kompanije.

Iako ne postoje zvanični dokazi da su prekršena prava radnika fabrike, kompanija je dužna da pažljivo razmotri optužbe, saopštili su članovi nadzornog odbora Jerg Hofman (Joerg Hofmann) i Štefan Vajl (Stephan Weil), piše The Business Times.

U kompaniji su morali da se suoče sa neprijatnim pitanjima u vezi sa dobavljačima i poslovanjem u kineskoj pokrajini, pri čemu su organizacije za zaštitu ljudskih prava i panel eksperata iz Ujedinjenih nacija izrazili zabrinutost zbog radnih praksi u ovoj fabrici. Kineske vlasti su u više navrata odbijale kritike na račun radnih programa, nazivajući optužbe o prinudnom radu lažnim i smatrajući da regulative koje se primenjuju utiču na smanjenje broja siromašnih i nezaposlenih.

Generalni direktor kompanije Volkswagen Herbert Dis (Herbert Dies) stao je u odbranu kompanije u aprilu, kada je za CBS izjavio da je “apsolutno siguran” da u fabrici u Šindžangu nema prinudnog rada i da prisustvo ove kompanije u pokrajini ima veliki značaj za lokalno stanovništvo.

Kina je najveće tržište za vozila kompanije Volkswagen, sa udelom od 40 odsto u prodaji ovog auto-proizvođača.

Pored toga, kompanija se suočava i sa pritiscima koji dolaze iz nemačke vlade. Vlasti u Berlinu su nedavno odbile da osiguraju od rizika deo poslovanja kompanije koji se odvija u Kini, upravo zbog bojazni u vezi sa kršenjem ljudskih prava.

Ovo je prvi put da su nemačke vlasti donele takvu odluku i predstavlja jasan signal promene odnosa dve zemlje, posebno ako se uzme u obzir da je Kina u prethodne dve decenije postala najveći trgovački partner Nemačke van Evrope.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...