OPEC+ planira značajno smanjenje proizvodnje

Vrednost Brent nafte iznad 94 dolara

SvetVesti

7.10.2022 09:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Vrednost Brent nafte iznad 94 dolara Vrednost Brent nafte iznad 94 dolara
Cene nafte prešle su u četvrtak na međunarodnim tržištima nivo od 94 dolara, podstaknute odlukom vodećih proizvođača o smanjenju snabdevanja i očekivanjima embarga Evropske... Vrednost Brent nafte iznad 94 dolara

Cene nafte prešle su u četvrtak na međunarodnim tržištima nivo od 94 dolara, podstaknute odlukom vodećih proizvođača o smanjenju snabdevanja i očekivanjima embarga Evropske unije na rusku naftu. Ove cene su se zadržale i danas.

Na londonskom tržištu cena barela trenutno iznosi 94,16 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po ceni od 88,22 dolara, navodi se na sajtu OilPrice.com.

U fokusu investitora bila je odluka Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznica (OPEC+) da smanje proizvodnju od novembra za dva miliona barela dnevno u odnosu na referentne nivoe, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Nekoliko članica OPEC+ ima teškoća s realizacijom dogovorenih proizvodnih kvota zbog nedovoljnih ulaganja ili sankcija, pa je grupa u avgustu zaostajala za ciljanom proizvodnjom za oko 3,6 miliona barela dnevno.

„Smanjenje proizvodnih kvota baš i nije usklađeno s već niskim globalnim zalihama sirove nafte, koje se uglavnom i dalje smanjuju“, smatraju u američkoj banci Morgan Stanley.

Oni su naveli da je, uprkos tome, OPEC+ ukazala na značajnu neizvesnost kada je u pitanju potražnja za naftom u narednoj godini i istakla znatno snižene procene bruto domaćeg proizvoda (BDP) i sve veće šanse za recesiju.

Kabinet američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) ocenio je odluku OPEC+ „kratkovidom“, a Bela kuća najavila da će Bajden kontinuirano pratiti situaciju radi eventualnog plasmana na tržište još barela iz strateških rezervi kako bi se obuzdao rast cena.

Američki predsednik ujedno će se savetovati s Kongresom o dodatnim mogućnostima smanjenja kontrole Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznica nad cenama energije, poručili su iz Bele kuće, aludirajući na zakone koji bi mogli izložiti članice grupe tužbama zbog monopola.

Samo mesec nakon što OPEC+ počne značajnije da smanjuje proizvodnju, EU će uvesti embargo na rusku naftu koja se doprema brodovima, što će značiti još manje barela na tržištu.

Potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak (Alexander Novak) odvojeno je izjavio da bi Rusija mogla smanjiti proizvodnju nafte kako bi amortizovala posledice cenovnog limita koji Zapad planira da joj nametne zbog rata u Ukrajinu.

OPEC je u odvojenom izveštaju objavio da je barel korpe nafte njenih članica u sredu poskupeo 1,92 dolara, na 94,05 dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...