Skok u odnosu na treći kvartal prošle godine

Vrednost građevinskih radova u trećem kvartalu porasla 29 odsto

BiznisInfrastrukturaInvesticijeNekretnineSrbijaVesti

10.11.2021 13:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Vrednost građevinskih radova u trećem kvartalu porasla 29 odsto Vrednost građevinskih radova u trećem kvartalu porasla 29 odsto
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), vrednost izvedenih građevinskih radova na teritoriji Republike Srbije u trećem kvartalu 2021. godine porasla je za 29... Vrednost građevinskih radova u trećem kvartalu porasla 29 odsto

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), vrednost izvedenih građevinskih radova na teritoriji Republike Srbije u trećem kvartalu 2021. godine porasla je za 29 odsto u tekućim cenama, dok u stalnim cenama taj rast iznosi 15,2 odsto u odnosu treći kvartal 2020. godine.

Posmatrano prema regionima u Republici Srbiji, vrednost izvedenih radova u stalnim cenama najviše je povećana u regionima Šumadije i Zapadne Srbije, i to za 41,3 odsto, zatim u regionu Južne i Istočne Srbije za 24,7 odsto, u Beogradskom regionu za 6,7 odsto, i regionu Vojvodine za 1,7 odsto, u odnosu na isti kvartal 2020. godine.

Od ukupne vrednosti građevinskih radova, na teritoriji Republike Srbije izvedeno je 96,6 odsto, dok je preostalih 3,4 odsto izvedeno na gradilištima u inostranstvu.

RZS
Foto: Republički zavod za statistiku

Vrednost izvedenih radova izvođača iz Republike Srbije u trećem kvartalu 2021. godine, za radove koji su izvođeni na teritoriji Republike Srbije i inostranstva, porasla je za 28,2 odsto u odnosu na III kvartal 2020. godine, u tekućim cenama, dok u stalnim cenama taj rast iznosi 14,5 odsto.

Iskazani podaci prikupljaju se u okviru istraživanja o tromesečnoj građevinskoj aktivnosti, a izveštaj popunjavaju privredna društva i preduzetnici koji obavljaju građevinske radove. Istraživanjem nisu obuhvaćena sva privredna društva ni svi preduzetnici, već samo oni koji imaju značajnu građevinsku aktivnost.

Republički zavod za statistiku od 1999. godine ne raspolaže pojedinim podacima za AP Кosovo i Metohija, tako da oni nisu sadržani u obuhvatu podataka za Republiku Srbiju.

  • Milovan94

    10.11.2021 #1 Author

    Super

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    18.2.2022 #2 Author

    Izgradnja puteva je dobar pravac ulaganja. Diže ceo privredni razvoj a korisno je za mnoge.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...