Stambeni prostor postaće dostupan porodicama sa nižim primanjima

Raste potražnja za nekretninama u evrozoni

EUNekretnineNovacVesti

10.11.2021 11:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Raste potražnja za nekretninama u evrozoni Raste potražnja za nekretninama u evrozoni
Potražnja za stambenim nekretninama u evrozoni u toku pandemije korona virusa je ojačala i verovatno će se zadržati na visokom nivou, što će otvoriti... Raste potražnja za nekretninama u evrozoni

Potražnja za stambenim nekretninama u evrozoni u toku pandemije korona virusa je ojačala i verovatno će se zadržati na visokom nivou, što će otvoriti pitanje dostupnosti stanova za domaćinstva s nižim prihodima, navode predstavnici Evropske centralne banke (ECB).

Nakon što je pandemija korona virusa zatvorila veći deo globalne ekonomije, domaćinstva su počela više da štede, a neke porodice, posebno one bogatije, odlučile su da usmere štednju ka kupovini stambenih nekretnina, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Stopa štednje domaćinstava udvostručila se na početku pandemije, a u prvoj polovini ove godine zadržala se blizu nivoa od 20 odsto, uveliko nadmašivši pretpandemijskih 12 do 13 odsto.

Oko 44 odsto neto štediša navelo je u anketi da po strani ostavlja dovoljno novca za kupovinu velike vrednosti, obično nekretninu ili automobil, a većina porodica s najvišim primanjima planira da u narednih 12 meseci kupi stambenu nekretninu, navodi se u podacima ECB.

Interes za nekretnine potpiruju i očekivanja lakšeg pristupa kreditima u budućnosti i pad kamata na hipotekarne kredite, utvrdila je centralna monetarna institucija evrozone na osnovu ankete o očekivanju potrošača.

Iako su neke transakcije podstaknute prekomernom štednjom u pandemiji možda već realizovane, veliki iznos akumulirane štednje mogao bi dodatno podstaći potražnju za stambenim prostorom u kratkoročnoj perspektivi, navodi se u tekstu u Ekonomskom biltenu ECB.

U tekstu se dodaje da to signalizira kontinuirani snažan rast potražnje u stambenom sektoru, ali otvara i moguća pitanja dostupnosti za porodice sa nižim primanjima, budući da je očekivani rast cena stanova puno snažniji od očekivanog rasta primanja domaćinstava i indeksa opštih cena.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...