drumski prevoz dvostruko poskupeo

Vrednost izvoza iz Srbije u Rusiju smanjena za četvrtinu

SrbijaVesti

8.5.2022 11:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 22

Vrednost izvoza iz Srbije u Rusiju smanjena za četvrtinu Vrednost izvoza iz Srbije u Rusiju smanjena za četvrtinu
Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je da je posle izbijanja rata u Ukrajini vrednost izvoza iz Srbije u Rusiju tokom marta... Vrednost izvoza iz Srbije u Rusiju smanjena za četvrtinu

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je da je posle izbijanja rata u Ukrajini vrednost izvoza iz Srbije u Rusiju tokom marta smanjena za četvrtinu, a da su izvezene količine robe za 38 odsto manje u odnosu na mart 2021. godine.

Čadež je rekao i da je drumski prevoz robe do Rusije danas znatno skuplji – 70 do 100 odsto u odnosu na početak godine, a za neke proizvode i više, prenosi Beta.

„Roba do ruskih kupaca putuje dvostruko duže nego ranije – i po mesec dana, uz stalnu promenu ruta uz veliku neizvesnost šta kamione očekuje na graničnim prelazima iz EU ka Rusiji i Belorusiji, na kojima se zadržavaju i po sedam do deset dana“, kazao je predsednik PKS.

Čadež je objasnio da platni promet za sada funkcioniše, ali da je često usporen zbog pojačanih kontrola, kao i da je sa svakim novim paketom sankcija EU sve više ruskih banaka isključenih iz SWIFT mreže.

„Zbog nemogućnosti osiguranja robe pri transportu, potencijalnih teškoća u naplati kompanijama i rizika od pogoršavanja uslova trgovine, savetujemo maksimalni oprez prilikom izvoza, posebno većih količina robe“, naglasio je on.

Istakao je da se ruska rublja stabilizovala u poslednje dve nedelje, odnosno da se vratila na nivo pre ukrajinske krize, što „nije nebitno za konkurentnost naših proizvoda na tamošnjem tržištu“.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...