SAD privodi kraju indirektne pregovore sa Iranom

Vrednost nafte na međunarodnim tržištima pala ispod 93 dolara

SvetVesti

18.2.2022 10:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Vrednost nafte na međunarodnim tržištima pala ispod 93 dolara Vrednost nafte na međunarodnim tržištima pala ispod 93 dolara
Cene nafte na međunarodnim tržištima pale su ispod 93 dolara, budući da je završnica pregovora o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma zasenila pojačanu napetost između... Vrednost nafte na međunarodnim tržištima pala ispod 93 dolara

Cene nafte na međunarodnim tržištima pale su ispod 93 dolara, budući da je završnica pregovora o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma zasenila pojačanu napetost između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država zbog Ukrajine.

Cena barela pala je na londonskom tržištu za 1,98 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, pa je sada na nivou od 92,83 dolara. Prethodnog dana je zaključila trgovinu u plusu od 1,52 dolara.

Na američkom tržištu trgovalo se po 1,99 dolara nižoj cijeni, od 91,67 dolara. Dan ranije trgovanje je zaključeno rastom od 1,59 dolara, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Tržišta i dalje remeti kontinuirana napetost između SAD i Rusije zbog krize u Ukrajini. SAD tvrde da Moskva priprema invaziju na suseda i preti sankcijama, a ulagači strahuju da bi kaznene mere mogle obuhvatiti i rusku naftu.

Zvaničnici u Moskvi uporno opovrgavaju tvrdnje da Rusija planira da napadne Ukrajinu, a u utorak je iz ruske prestonice saopšteno da će povući u baze deo vojske koja se nalazi blizu granice.

Pobunjenici u istočnoj Ukrajini koje podržava Rusija i ukrajinske snage međusobno su se optuživali za napade preko linije razdvajanja, podižući tenzije do tačke usijanja, već podstaknute upozorenjima zapadnih sila da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu svakog trenutka.

Pažnja naftnog tržišta preusmerena je, međutim, na završnu fazu pregovora o oživljavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine, budući da bi mogao rezultirati ukidanjem sankcija na iranski izvoz nafte.

SAD je u „samoj završnici“ indirektnih pregovora s Iranom koji bi trebalo da spasu sporazum iz 2015. godine o ograničavanju nuklearnih aktivnosti Teherana, rekao je portparol Stejt dipartmenta Ned Prajs (Ned Price).

Iz Francuske je stigla poruka da bi odluka o spasavanju nuklearnog sporazuma mogla biti donesena za samo nekoliko dana. Na Teheranu je da donese političku odluku, saopštavaju iz Pariza. Iran je, pak, pozvao zapadne sile da budu „realne“.

Iz Južne Koreje je saopšteno da je s Iranom razgovarala o obnovi uvoza nafte i o odmrzavanju iranskog novca. Seul je pre sankcija spadao među najveće azijske kupce iranske nafte.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je barel korpe nafte njenih članica u koštao 95,32 dolara, što znači da je poskupeo 59 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

  • FLAME

    18.2.2022 #1 Author

    I opet kao što rekoh, u krug, oscilira…. Veoma rizično za trgovanje trenutno, iako je definitivno jedan od najjeftinijih finansijskih instrumenata.

    Odgovori

  • Milovan94

    18.2.2022 #2 Author

    Iskreno se nadam da će I nastaviti dalje da pada

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...