Nema razloga za dugoročni rast vrednosti

Cene nafte rasle zbog štampanja novca

BerzaBiznisNovacSrbijaSvetU fokusuVesti

4.2.2022 08:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Cene nafte rasle zbog štampanja novca Cene nafte rasle zbog štampanja novca
„Velika potražnja zbog globalnog privrednog oporavka i nervoza na tržištu zbog rusko-ukrajinske krize glavni su uzroci rasta cene nafte“, kaže za Infobiz profesor ekonomije... Cene nafte rasle zbog štampanja novca

„Velika potražnja zbog globalnog privrednog oporavka i nervoza na tržištu zbog rusko-ukrajinske krize glavni su uzroci rasta cene nafte“, kaže za Infobiz profesor ekonomije Slaviša Tasić, prenosi Nova S. On veruje da će se narednih meseci cene nafte stabilizovati i da bi se moglo očekivati da barel košta oko 80 dolara.

„Najveći proizvođači nafte iz OPEC i Rusija sada proizvode više, ali to ide sporije. SAD ne odlučuju na nivou države o proizvodnji nafte, nego to rade firme, i sada one takođe gledaju da što više proizvedu, ali – to ne ide tako brzo. Nekada cena prvo poraste, a onda se oni prilagode. Mislim da ima kapaciteta da se sustigne ta povećana tražnja“, navodi Tasić.

On dodaje i da nema fundamentalnih uzroka za dugoročni rast cena nafte. Prosto, tražnja je veća, a ponuda kaže, – nije još „uhvatila priključak“, ali hoće narednih meseci.

„Neki gledaju energetske cene kao bazu za ostale cene, ja na to više gledam kao da sve cene imaju jedan zajednički uzrok, a to je monetarna politika. I cene energije i ostale cene imaju uzrok u politici centralnih banaka, odnosno štampanju para. I to sada prestaje. Imali ste najavu FED da će podizati kamate od marta, to će se desiti i u Evropi, imaćemo usporavanje cena, a mislim da će to uključiti i cene nafte, energije, kao i sve ostale cene“, ocenjuje Tasić.

Dodaje da cene nafte nisu istorijski visoke, jer su bile više 2014. godine i pre, tako da mi sada gledamo nominalne cene, od preko 90 dolara za barel.

„Opet zaboravljamo i da imamo inflaciju svega, tako da se cena gomilala tokom godina, svake godine po dva odsto, plus globalni rast BDP. U tom relativnom smislu sadašnja cena nije tako spektakularna“, ocenio je Tasić.

  • Ika

    4.2.2022 #1 Author

    Strašno, raste cena nafte, pa rastu cene prevoza, pa za njima i cene osnovnih namirnica i opet sve ide na grbaču običnog građanina.

    Odgovori

  • STEFAN

    4.2.2022 #2 Author

    Sve cene se povecavaju svakog dana sve vise i vise…

    Odgovori

  • MARIJANA

    4.2.2022 #3 Author

    Ovo je strasno koliko cene skacu iz dana u dan.

    Odgovori

  • SANJA

    5.2.2022 #4 Author

    A svi ste se bili uplasilo kad je pala cena,pa ljudi niste valjda toliko naivni,sve je to bilo pokrice za pranje novca,ne znam kojem cudu vise da se cusim vise

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...