Novi Zeland, SAD i Velika Britanija mogli bi uskoro zabeležiti pad cena

Vrednost švedskog tržišta nekretnina u oktobru pala tri odsto

NekretnineSvetVesti

21.11.2022 09:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Vrednost švedskog tržišta nekretnina u oktobru pala tri odsto Vrednost švedskog tržišta nekretnina u oktobru pala tri odsto
U oktobru je na švedskom tržištu nekretnina zabeležen ubrzani pad, a snižavanje vrednosti stambenog fonda u ovoj nordijskoj zemlji pokazuje kakvu budućnost mogu očekivati... Vrednost švedskog tržišta nekretnina u oktobru pala tri odsto

U oktobru je na švedskom tržištu nekretnina zabeležen ubrzani pad, a snižavanje vrednosti stambenog fonda u ovoj nordijskoj zemlji pokazuje kakvu budućnost mogu očekivati i druge razvijene ekonomije.

Kao jedna od zemalja koje diktiraju tempo pada na globalnom tržištu nekretnina, koji podstiče rast inflacije i potezi centralnih banaka usmereni ka snižavanju cena, Švedska sada beleži pad za oko 14 odsto u odnosu na poslednji vrhunac, navode iz firme Valueguard, specijalizovane za prikupljanje podataka. Cene padaju sedam meseci zaredom, dok domaćinstva pritiska rast životnih troškova, piše Bloomberg.

Ovaj pad predstavlja neobičnu pojavu u državi u kojoj su prethodne korekcije cena bile male i kratkoročne, pri čemu treba uzeti u obzir da mnogi mladi kupci nikada nisu doživeli krah tržišta nekretnina.

Širom sveta dolazi na ovom tržištu se beleži usporavanje, a cene su počele da se kreću naniže u određenom broju zemalja. Cene kuća u Kanadi trenutno su 10 odsto niže u odnosu na vrhunac. Pored Švedske, pad od gotovo 20 odsto očekuje se u državama među kojima su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Novi Zeland.

Švedski indeks cena nekretnina u oktobru je pao za tri odsto u odnosu na prethodni mesec, što je najveći pad od juna, saopšteno je iz kompanije Valueguard.

Pad je najočigledniji kada su u pitanju montažne kuće, na čiju vrednost posebno utiče rast cene električne energije. Izveštaj koji je prošle nedelje objavila agencija za nekretnine Maklarstatistik pokazao je da je pad cena dvostruko veći u južnim zonama, u kojima se potrošači suočavaju sa nestašicom i rastom cena struje, nego u severnom kraju zemlje, koji zahvaljujući hidroelektranama ima dovoljno energije.

  • Ema

    21.11.2022 #1 Author

    Isti scenario biće i i Srbiji, ovo je neodrživo, mora doći do pada cena, to je logika, a ne samo rezultat želje mnogih ljudi, a mnogo je na ivici siromaštva ….

    Odgovori

  • GOCA BG

    21.11.2022 #2 Author

    To se i ocekivalo,cene su nerealno visoke u svim zemljama…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...