MERKEL I MAKRON POZDRAVLJAJU POVRATAK AMERIKE SARADNJI

Vreme je za multilateralizam, poručuje Evropa

EUSvetU fokusuVesti

27.1.2021 08:10 Autor: Vladimir Jokanović 0

Vreme je za multilateralizam, poručuje Evropa Vreme je za multilateralizam, poručuje Evropa
Pozdravljajući znakove povratka SAD multilateralizmu, nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron pozvali su u odvojenim virtuelnim obraćanjima Svetskom ekonomskom forumu „Davos... Vreme je za multilateralizam, poručuje Evropa

Pozdravljajući znakove povratka SAD multilateralizmu, nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron pozvali su u odvojenim virtuelnim obraćanjima Svetskom ekonomskom forumu „Davos 2021“, na povratak međunarodnoj saradnji kakva je bila pre ere bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Oni su se založili za koordinirano delovanje o pitanjima od digitalnog oporezivanja do trgovine i klimatskih promena. „Ovo je čas multilateralizma. Vidimo da u takvom egzistencijalnom slučaju pokušaj izolacije dugoročno ne uspeva, barem u odnosu na ovu pandemiju nije uspeo“, rekla je Merkel, prenosi Hindustan Times, pozivajući se na Bloomberg.

Foto: Youtube screenshot

Angela Merkel je ocenila kao „važan znak“ to što se SAD pridružuju Svetskoj zdravstvenoj organizaciji i pozvala američkog predsednika Džoa Bajdena da deblokira Svetsku trgovinsku organizaciju. Na tu temu se nadovezao francuski predsednik koji je rekao da je multilateralizam „blokirala (Trampova) američka administracija koja u to nije verovala“.

„Ove godine se nadam velikom američkom partneru za kojeg verujem da će se vratiti. Moramo da izgradimo efikasan multilateralni sistem koji će omogućiti novi konsenzus“, rekao je Makron u video obraćanju učesnicima Svetskog ekonomskog foruma.

„Vakcine protiv korona virusa nude izlazak iz pandemije, ali je Covid-19 promenio svet, a brzina delovanja mogla je biti bolja. Nemačka je deo Evrope i svi smo na početku pravili greške, refleksno se povukli. Ali onda smo naučili da je bolje zajednički delovati, rekla je nemačka kancelarka, prenosi RTS. Ona je ocenila da pandemija ostavlja duboke tragove u privredi i društvu, navodeći da će to sigurno obeležiti naš život narednih meseci i godina.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...