Fleksibilnija pravila za visoko zadužene zemlje

Vreme za reviziju pravila o javnom dugu

EUVesti

1.5.2021 09:40 Autor: Gordana Bulatović 0

Vreme za reviziju pravila o javnom dugu Vreme za reviziju pravila o javnom dugu
Evropski komesar za budžet Johanes Han zatražio je jasno fleksibilnija pravila za visoko zadužene zemlje po završetku pandemije korona virusa. „Ciljevi fiskalne politike moraju... Vreme za reviziju pravila o javnom dugu

Evropski komesar za budžet Johanes Han zatražio je jasno fleksibilnija pravila za visoko zadužene zemlje po završetku pandemije korona virusa.

„Ciljevi fiskalne politike moraju biti dostižni za zemlje“, rekao je on u intervjuu za nemački „Velt“, a prenosi Tanjug.

Konkretno, on se založio za ublažavanje granice od 60 procenata BDP-a za javni dug, kako je predviđeno kriterijumima iz Mastrihta.

„Umesto da se u budućnosti propisuje kruto ograničenje ukupnog državnog duga od 60 procenata BDP-a za svaku zemlju, sa svakom zemljom treba da se dogovore realni ciljevi ukupnog duga u određenom periodu i konkretne mere za smanjenje duga“, rekao je Han, uz napomenu da zadužene države moraju sprovoditi stalna strukturna prilagođavanja i konsolidacije u državnoj potrošnji.

Han veruje da danas, 24 godine nakon odluke o Paktu o stabilnosti i rastu, više ne mogu svih 19 zemalja evrozone da budu posmatrane jednako.

„Nije više svrsishodno svim zemljama istovremeno ponavljati da se moraju pridržavati gornje granice u vezi zaduženja od 60 odsto BDP-a“, naglasio je on.

Han smatra da su zemlje poput Grčke sa dugom od 205,6 odsto BDP-a ili Italije sa 155,8 odsto duga BDP-a, toliko udaljene od zahteva Pakta za stabilnost, da ne mogu srednjoročno postići Mastriške kriterijume od 60 odsto ukupnog duga, kao i da nikakve sankcije tu ne pomažu.

Prema njegovim rečima, pogođene države treba da imaju mogućnost da investiraju.

„Visokozadužene zemlje u početku ne bi trebalo da se fokusiraju samo na smanjenje duga, već im trebaju i dovoljna sredstva za državne investicije, što onda dovodi do većeg dohotka i smanjenja tereta duga kroz veći ekonomski rast “, objasnio je Han koji očekuje, posle leta, razgovore o reviziji Pakta za stabilnost.

Tagovi
JAVNI DUG

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...