agenciji za zaštitu životne sredine praktično ukinute nadležnosti

Vrhovni sud SAD doneo odluku da elektrane same regulišu emisije štetnih gasova

EkologijaSvetU fokusuVesti

11.7.2022 18:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vrhovni sud SAD doneo odluku da elektrane same regulišu emisije štetnih gasova Vrhovni sud SAD doneo odluku da elektrane same regulišu emisije štetnih gasova
Nakon što je američki Vrhovni sud prošle nedelje doneo kontroverznu odluku koja je potresla svetske medije i organizacije koje se bave ljudskim pravima izmenivši... Vrhovni sud SAD doneo odluku da elektrane same regulišu emisije štetnih gasova

Nakon što je američki Vrhovni sud prošle nedelje doneo kontroverznu odluku koja je potresla svetske medije i organizacije koje se bave ljudskim pravima izmenivši raniji Zakon o abortusu, krovna institucija sudstva u SAD sada je odobrila elektranama da regulišu sopstvene emisije ugljen-dioksida, što je nepopravljiva odluka koja će gotovo sigurno imati katastrofalne posledice po životnu sredinu.

Elektrane su drugi najveći izvor emisije gasova sa efektom staklene bašte u SAD, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine (EPA), regulatornom telu kojem je ovom najnovijom presudom sada u velikoj meri oduzeta moć u industriji, piše The New York Times.

To je veliki udarac dosadašnjim naporima najveće svetske ekonomije u borbi protiv klimatskih promena i više nego verovatno će imati dalekosežne implikacije na pokušaje drugih agencija da spasu planetu od predstojeće klimatske katastrofe.

Sada u velikoj meri konzervativni Vrhovni sud presudio je sa šest naprema tri glasa u korist američke države Zapadne Virdžinije protiv EPA, uveliko ograničavajući kontrolu agencije nad regulacijom emisije ugljen-dioksida.

Jednostavno rečeno, EPA trenutno ne reguliše energetski sektor — a neće moći ni u budućnosti ukoliko se zakoni ne prilagode.

Stručnjaci su, naravno, bili užasnuti. “U pitanju je dramatično odstupanje od federalne politike“, rekla je za Gizmodo Liza Grejvs (Lisa Graves), vođa nadzornog organa za javnu politiku True North Research.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...