Predlozi nemačke agencije za očuvanje životne sredine

Zaštita klime kroz pojeftinjenje voća, povrća i javnog prevoza

EkologijaEUU fokusuVesti

9.6.2022 14:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Zaštita klime kroz pojeftinjenje voća, povrća i javnog prevoza Zaštita klime kroz pojeftinjenje voća, povrća i javnog prevoza
Meso treba da poskupi, a voće i povrće da pojeftini, ekološki prihvatljive proizvode i usluge država da oslobodi PDV-a, a istovremeno da prestane da... Zaštita klime kroz pojeftinjenje voća, povrća i javnog prevoza

Meso treba da poskupi, a voće i povrće da pojeftini, ekološki prihvatljive proizvode i usluge država da oslobodi PDV-a, a istovremeno da prestane da subvencioniše ono što je štetno – predlozi su nemačke Agencije za životnu sredinu (UBA).

UBA predlaže reformu čija je suština prilagođavanje poreza na dodatu vrednost ekološkim i socijalnim kriterijumima.  Putovanje autobusom i vozom isto treba da bude jeftinije, rekao je u predsednik UBA Dirk Mesner (Dirk Messner), prenosi DPA. 

Agencija navodi da osnovne biljne namirnice kao što su voće, povrće, proizvodi od žitarica i biljna ulja, kao i javni prevoz treba potpuno osloboditi PDV-a. Time se privatna domaćinstva u Nemačkoj rasterećuju za oko šest milijardi evra godišnje ukupno.

PDV na sisteme za solarnu energiju isto treba ukinuti, a optimizaciju sistema grejanja i popravke oporezovati sa sedam, umesto sa 19 odsto.

UBA predlaže da se subvencije proizvoda štetnih po životnu sredinu kasnije i postepeno ukinu. To se posebno odnosi na sniženi PDV od sedam odsto na meso i ostale životinjske proizvode, koje ubuduće treba oporezovati sa redovnih 19 odsto. Biljni proizvodi mnogo manje škode klimi nego namirnice životinjskog porekla, zaključak je nemačke agencije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *