srbija trenutno na računu ima 1,4 milijarde evra

Vučić: Formirali smo timove, bankarski sistem stabilan

Vesti

2.3.2022 18:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 14

Vučić: Formirali smo timove, bankarski sistem stabilan Vučić: Formirali smo timove, bankarski sistem stabilan
Povodom ukrajinske krize, građanima Srbije obratio se predsednik Aleksandar Vučić, koji je rekao da situacija u Ukrajini utiče i na Srbiju, i dodao da... Vučić: Formirali smo timove, bankarski sistem stabilan

Povodom ukrajinske krize, građanima Srbije obratio se predsednik Aleksandar Vučić, koji je rekao da situacija u Ukrajini utiče i na Srbiju, i dodao da je ceo svet je postao drugačiji i da bukvalno više ništa nije isto.

„Srbija se pridružila osudi napada na Ukrajinu na sednici Generalne skupštine UN, jer je s naše strane veoma važno da osudimo narušavanje integriteta bilo koje zemlje članice“, istakao je Vučić na konferenciji za novinare i dodao da misli da je ovo tek početak i da će pritisci na Srbiju biti ogromnu, i da ćemo prisustvovati rušenju poretka kakvog poznajemo.

Naša pozicija biće još teža, jer je naša ekonomija najbrže rastuća u regionu, istakao je Vučić.

„Cena nafte je prešla 112 dolara po barelu. Skočila je 19, 20 odsto za tri nedelje. I cena električne energije raste, ali građani ne treba da brinu tu intereveniše država. Formirali smo 10 timova i jedan od njih će pratiti situaciju sa naftom i naftnim derivatima, drugi tim za gas. Cena gasa je danas otišla u nebesa, čak i do 3.000 dolara za 1.000 kubnih metara, upravo zbog toga što je Nemačka krenula da kupuje velike količine gasa. Imamo 123,6 miliona kubika gasa u Banatskom Dvoru. Jedan poseban tim smo formirali za žitarice i drugi za svu ostalu hranu i potrepštine“, objasnio je Vučić.

Cena uglja je strahovita, trenutno 420 dolara po toni, a bila je 190 dolara do pre tri nedelje i za to će biti formiran tim, posebno ćemo se baviti uvozom uglja, naručili smo iz Azerbejdžana još 30.000 tona mazuta, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da se stanje na naftnom tržištu menja iz časa u čas.

„U ovom trenutku imamo za više od dva meseca robnih i energetskih rezervi nafte. U kupovini sirove nafte za sada nema problema, za više od dva meseca ne moramo nigde ništa da nabavljamo. Radimo na tome da u narednih 15 dana napunimo skladišta, i to će nas koštati između 100 i 115 miliona evra“.

Narodna banka Srbije će voditi poseban tim za praćene svih repo operacija i kompletne monetarne stabilnosti i operacionih pitanja, taj tim vodiće guvernerka Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Siniša Mali.

„Naš bankarski sektor je sto odsto siguran, i on je najstabilniji, građani mogu da budu mirni“, istakao je Vučić. i dodao da Srbija na računu ima 1,4 milijardi evra.

Predsednik Srbije je reako da će ograničiti vrednost izvoza pšenice i kukuruza na 20 odsto ukoliko to bude potrebno.

  • ZVE84

    2.3.2022 #1 Author

    Prvo izjava da Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, a onda Srbija glasala za rezoluciju u kojoj se osuđuje ruska agresija protiv Ukrajine?! Malo nelogičan spoj?

    Odgovori

    • PEPE007

      2.3.2022 #2 Author

      Iskreno, bankarski sistem ce ubrzo osetiti ove situacije kone se desavaju. Inace, sedenje na dve stolice je gore od svake solucije. Ko razume shvatice. Bice kako biti mora! 💪🏼

      Odgovori

  • GOCA BG

    2.3.2022 #3 Author

    Bankarski sistem nam je stabilan,mene dodatno brine sto se naglasava da zalihe robnih rezervi imamo za dva naredna meseca…

    Odgovori

  • Milovan94

    2.3.2022 #6 Author

    Posledice krize će se tek osetiti a veliko je pitanje kako ćemo izdržati.

    Odgovori

  • MARKO7

    2.3.2022 #7 Author

    Pa iskreno i mene brine zbog zaliha za robne rezerve, mada ja razmišljam da ima zaliha za još 3 meseca

    Odgovori

  • TINA

    2.3.2022 #8 Author

    Kad prodju ta dva meseca, sta ce onda biti

    Odgovori

  • NINO

    2.3.2022 #9 Author

    Videcemo sada ko ce da nas odbrani na ,,diplomatski,, nacin! Od silnih diplomata i vidjenih politicara, postadosmo svetska sila :-)))))

    Odgovori

  • CELEKRALJ

    2.3.2022 #10 Author

    Molim Vas, samo da gospodin bude u centru pažnje, nemoj neko da je spomenuo rat.

    Odgovori

  • IVAN

    2.3.2022 #11 Author

    Nista nije sigurno,sve je neizvesno videcemo u narednim mesecima.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    3.3.2022 #12 Author

    U jako smo nezahvalno situaciji kao zemlja. Uvek smo bili kuća na putu i predmet raskusurivanja velikih sila.Nek nam je Bog u pomoć.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    3.3.2022 #13 Author

    Rekao je i da ne moze nista da predvidi jer su se već dogodile naizgled nepojmljivo stvari.

    Odgovori

  • Lelica

    3.3.2022 #14 Author

    Trenutna situacija ce sigurno uticati i nas. Kako god,ali je nemoguce da nas zaobidje.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...