Do sada nije bilo sluha za uvođenje ovakve poreske olakšice

Visok PDV guši poslovanje ugostitelja

AnalizaPoreziPreduzetnikSrbijaU fokusu

2.3.2022 14:27 Autor: Marija Jovanović 27

Visok PDV guši poslovanje ugostitelja Visok PDV guši poslovanje ugostitelja
Na nedavno održanom kolegijumu Socijalno-ekonomskog saveta Unija poslodavaca Srbije (UPS) ponovila je svoj predlog da je neophodno smanjiti PDV na pripremanje i usluživanje hrane... Visok PDV guši poslovanje ugostitelja

Na nedavno održanom kolegijumu Socijalno-ekonomskog saveta Unija poslodavaca Srbije (UPS) ponovila je svoj predlog da je neophodno smanjiti PDV na pripremanje i usluživanje hrane i pića u ugostiteljskim objektima i hotelima sa 20 na 10 odsto.

Unija poslodavaca zalaže se za smanjenje PDV-a u sektoru ugostiteljstva i hotelijerstva jer je on najviše pogođen pandemijskom krizom i smanjenje poreza predstavljalo bi jasnu i direktnu pomoć ovom delom privrede. Samu inicijativu upućivali su Ministarstvu finansija više puta, godinama unazad, objašnjava za Biznis.rs predsednik sektora ugostiteljstva Unije poslodavaca Srbije Stevan Rodić.

Praksa iz Evrope pokazuje da je tokom krize veliki broj zemalja reagovao upravo poreskim olakšicama za ugostiteljstvo i hotelijerstvo, a takvo iskustvo vidljivo je na primer u Belgiji, Austriji, Norveškoj, Češkoj, Kipru, Velikoj Britaniji i Hrvatskoj.

“U većini zemalja Evropske unije PDV se plaća deset odsto. Ako razvijene zemlje, koje imaju primat u turizmu i ugostiteljstvu, imaju toliko manji PDV smatramo da bi u ovakvoj ekonomskoj krizi to znatno poboljšalo stanje u ugostiteljstvu. Smanjili bi se na neki način troškovi poslovanja, a takođe bi se omogućile i manje cene za same korisnike, odnosno građane”, navodi Rodić.  

Prema njegovim rečima, iako je radna grupa sastavila predlog za smanjenje PDV-a na hranu, zakon nije izglasan jer bi to, kako im je rečeno, uticalo na smanjenje priliva u budžetu.

“S obzirom na to da su ugostiteljstvo i turizam na spisku najugroženijih privrednih grana, smatramo da bi to bila jedna od značajnijih mera brige vlade za naš sektor. Ne vidimo ništa što je trenutno neophodnije od toga sada jer određeni privredni subjekti i dalje loše posluju, a na taj način bi mogli da se spasu i da ne zatvaraju svoje firme. Zbog toga je pravo vreme da se to uradi”, dodaje naš sagovornik.

Foto: Shutterstock

I u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija potvrđeno nam je da su prethodnih godina u više navrata prosleđivali Ministarstvu finansija inicijative ugostiteljske privrede da se stopa PDV-a na pružanje usluge ishrane i pića umanji sa dosadašnjih 20 na 10 odsto, odnosno da se, u tom smislu, izmene odredbe članova 23. i. 25. Zakona o porezu na dodatu vrednost.

“Zbog činjenice da je vlada u tehničkom mandatu, u narednom periodu, do konstituisanja nove vlade, ne može se očekivati pokretanje inicijativa za izmene zakona, jer saglasno odredbama člana 17. stav 1. Zakonu o vladi ista ne može da predlaže Skupštini zakone i druge opšte akte, već može da vrši samo tekuće poslove”, navode u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija za Biznis.rs.

Zbog velikih dažbina deo zarade ide „na ruke“

Predsednik sektora ugostiteljstva Unije poslodavaca Srbije Stevan Rodić objašnjava da je pomoć države ovom sektoru u poslednjih godinu dana minimalna, skoro i da ne postoji, a osim lošeg poslovanja poslodavci u ugostiteljstvu konstantno se suočavaju sa masovnim odlaskom radnika.

“Zbog smanjenja obima posla imamo veliki odliv radne snage i prekvalifikacije u druge grane. Država bi trebalo da reaguje jer smo mi nemoćni da to sami učinimo. Radne snage u ugostiteljstvu nema dovoljno poslednjih deset godina i to postaje ozbiljan problem svake sezone, a tokom pandemije to je još veći problem, tako da smo mi praktično na izdisaju kada je reč o radnoj snazi”, kaže Rodić i dodaje da plate zbog takvih poremećaja moraju da rastu minimalno između 20 i 50 odsto.

Na pitanje kako se kreću zarade konobara, pomoćnog osoblja i kuvara u Srbiji, on objašnjava da sve zavisi od samog objekta, da li je u pitanju restoran ili hotel, ali i da nije tajna da mnogi poslodavci isplaćuju deo zarade “na ruke” zbog velikih dažbina.

“Plate konobara i pomoćnog osoblja u kuhinji kreću se između 40.000 i 50.000 dinara neto. Što se tiče kuvara, u zavisnosti od ugostiteljskog objekta, one idu od 60.000-70.000 dinara pa do 1.000 evra. Nije retkost da neko iz ličnih sredstava, zbog visokih poreza i doprinosa, određena sredstva isplaćuje ‘na ruke’. Mi već 20 godina vodimo bitku da se to dovede na razuman nivo, kako bi se smanjilo sivo tržište, a same isplate uvele u legalne tokove. Ljudi se dovijaju na različite načine i mi možemo da stavljamo naočare u boji, ali slika je crno-bela i vrlo jasna”, zaključuje predsednik sektora ugostiteljstva Unije poslodavaca Srbije Stevan Rodić.

  • DANA

    2.3.2022 #1 Author

    Pomoc I’m treba,a da li ce spustiti cene za goste,ne verujem?!

    Odgovori

  • STEFAN

    2.3.2022 #2 Author

    Njima stvarno treba pomoci jako su ugroženi od početka pandemije

    Odgovori

  • JOVANA

    2.3.2022 #3 Author

    Ugostiteljima jako teška situacija, čast izuzecima. Obični lokali koji nisu na glasu, dosta ispaštaju

    Odgovori

  • Emilija

    2.3.2022 #5 Author

    Preteska situacija za ugostitelje.Nadam se da ce imati bar neke olaksice od drzave

    Odgovori

  • BOJANA

    2.3.2022 #6 Author

    Pa nije svim ugostiteljima bilo teško, na Kopaoniku i Zlatiboru bilo je teško popiti i običnu kafu.

    Odgovori

  • KACA

    2.3.2022 #7 Author

    Oni su mučenici na udaru od kako je počela pandemija, dobro i izdržavaju još uvek

    Odgovori

  • MARKO7

    2.3.2022 #8 Author

    Na njih sve udara pa čak i pdv, jedva su se isčupali zbog kovida

    Odgovori

  • VILENJAK

    2.3.2022 #9 Author

    Zatvarali su ih, a obaveze su im išle svaki mesec…država nije imala milosti prema njima, nažalost!

    Odgovori

  • ZVE84

    2.3.2022 #10 Author

    Visok pdv guši mnoge, ugostitelji su najugroženiji… Ali svi smo vrlo svesni toga gde živimo i pod kakvim uslovima…..

    Odgovori

  • SNEZANA

    2.3.2022 #11 Author

    Najvise su osteceni za vreme pandemije,i treba I’m definitivno pomoci.

    Odgovori

  • GOCA BG

    2.3.2022 #12 Author

    Ugostiteljima treba da ti sve moguce olaksice,mnogi su na rubu da zatvore,a ima naravno i onih kojima je korona donela veliku dobit..

    Odgovori

  • Milovan94

    2.3.2022 #13 Author

    Ugostitelji su zbog krize najviše na gubitku zato država treba da smanji porez i da im pomogne.

    Odgovori

  • BIJUTI27

    2.3.2022 #14 Author

    PDV nas urnisa na sve živo moguće.

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    2.3.2022 #15 Author

    Slažem se da bi ugostitelji trebali da dobiju neke povlastice.

    Odgovori

  • NINO

    2.3.2022 #16 Author

    Drzava ih je upropastila. Davala je kao neku pomoc, ali yato je uyimala troduplo.

    Odgovori

  • VERA

    2.3.2022 #17 Author

    Činjenica je da su određeni ugostitelji u povlašćenoj poziciji. Pravila bi trebalo da važe za sve isto.

    Odgovori

  • DANIJELA

    2.3.2022 #18 Author

    Jako puno delatnosti, ne samo ugostitelji su ugrozeni i svaki novi namet od strane drzave steti njihovim poslovanju.

    Odgovori

  • TINA

    2.3.2022 #19 Author

    Treba u ovom trenutku ugostiteljima izaci u susret I na sve moguce nacine im olaksati poslovanje

    Odgovori

  • Anna

    2.3.2022 #20 Author

    Na žalost, ništa se neće promeniti. Državi je slatko da uzima deo kolača a to kako je običnim smrtnicima nije je briga.

    Odgovori

  • IVAN

    2.3.2022 #21 Author

    Tesko ce drzava njima vise pomoci.

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    3.3.2022 #22 Author

    I u ovom slučaju gube samo najmanji! Oni veliki su čak bili i u plusu tokom pandemije. Setite se koji su to kafići radili u vreme dok je na ostalima bio katanac.

    Odgovori

  • MARA

    3.3.2022 #23 Author

    Najugrozenije delatnosti, mnogo bi im znacilo uvođenje poreskih olakšica.

    Odgovori

  • MAJALG

    3.3.2022 #24 Author

    Ne zaobila zi ih nista, najvise su ispastali

    Odgovori

  • BRANA19

    3.3.2022 #25 Author

    Definitivno im treba pomoći , pogotovo malim objektima…

    Odgovori

  • SANJA

    3.3.2022 #26 Author

    Ugostitelji jesu najvise na steti,ali ni druge profesije nisu toliko daleko

    Odgovori

  • Milisavka

    6.3.2022 #27 Author

    Ugostitelji su naviše pogodjeni i treba im pomoći

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...