Dug napravile Kina i više od polovine nerazvijenih zemalja

MMF upozorava na visok nivo globalnog duga

Svet

18.9.2023 10:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

MMF upozorava na visok nivo globalnog duga MMF upozorava na visok nivo globalnog duga
Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvao je zemlje da smanje svoj dužnički teret, napominjući da je globalni dug posebno ojačao tokom pandemije. Prošle godine se... MMF upozorava na visok nivo globalnog duga

Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvao je zemlje da smanje svoj dužnički teret, napominjući da je globalni dug posebno ojačao tokom pandemije.

Prošle godine se globalni dug smanjio drugu godinu zaredom za desetak procentnih poena i dostigao 238 odsto svetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

No, i dalje je devet procentnih poena viši nego u pretpandemijskoj 2019. godini, piše Mina pozivajući se na SEEbiz.

Među razlozima sporog napretka u smanjenju globalnog duga, koji se sastoji od javnog i privatnog, MMF je istakao povećanje javnih deficita zemalja koji se sporije smanjuje od privatnog duga.

To se prošle godine smanjilo u razvijenim ekonomijama i zemljama u razvoju, dok je u nekim zemljama poraslo, poput Kine.

„Fiskalni deficiti zadržali su visok nivo javnog duga, budući da su mnoge vlade, na kraju finansijskih mera povezanih s pandemijom, ovoga puta izdvojile više sredstava za podsticanje rasta i smanjenje visokih cena hrane i energije”, napomenuli su iz MMF-a.

U isto vreme, vlade su pozvane da preduzmu hitne mere za smanjenje ukupnog globalnog duga budnim praćenjem privatnog duga i stvaranjem verodostojnih fiskalnih okvira za upravljanje održivošću javnog deficita.

Globalni dug posebno je ojačao tokom pandemije, a uzlazni trend bio je prisutan i godinama pre toga. Prema MMF-u, za veliki deo toga odgovorna je Kina, jer je njen dug poslednjih godina naglo porastao na nivo sličan onom u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). MMF, takođe, ukazuje na trend rasta ukupnog duga u više od polovine manje razvijenih zemalja.

„Smanjenje tereta duga stvoriće fiskalni prostor i omogućiti nova ulaganja, što će pomoći u podsticanju privrednog rasta u narednim godinama”, dodali su iz MMF-a.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.