odnosi između zemalja članica ove inicijative na istorijskom maksimumu

Vučić: Od uspeha inicijative Otvoreni Balkan zavise mir i stabilnost u regionu

BiznisRegionSrbijaVesti

2.9.2022 11:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Vučić: Od uspeha inicijative Otvoreni Balkan zavise mir i stabilnost u regionu Vučić: Od uspeha inicijative Otvoreni Balkan zavise mir i stabilnost u regionu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da od uspeha Otvorenog Balkana zavisi ekonomska budućnost članica te inicijative ali i to koliko će biti učvršćeni... Vučić: Od uspeha inicijative Otvoreni Balkan zavise mir i stabilnost u regionu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da od uspeha Otvorenog Balkana zavisi ekonomska budućnost članica te inicijative ali i to koliko će biti učvršćeni mir i stabilnost u regionu.

„Nikada nije bilo ni više pažnje ni energije usmerene na uspeh ovog projekta“, rekao je Vučić u Beogradu na otvaranju Samita lidera Otvorenog Balkana, inicijative u kojoj su pored Srbije i Albanija i Severna Makedonij, prenosi Beta.

Samitu predsedavaju i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Dimitar Kovačevski, a prisutni su premijer Crne Gore Dritan Abazović, predsedavajući Veća ministara BiH Zoran Tegeltije, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto i njegov turski kolega Mevlut Čavušoglu.

Vučić je istakao da je uspeh Otvorenog Balkana i to što su Albanija i Severna Makedonija otpočele pregovore o pristupanju Evropskoj uniji.

„Uspeh ove inicijative nije mali, ali možemo brže, snažnije i bolje“, istakao je Vučić.

Naveo je da je posle uspostavljanje „zelenog koridora“ za brži promet prehrambenih proizvoda rast u razmeni te robe između članica inicijative bio 17 odsto.

„Radimo na tome da dodatno smanjimo vreme čekanja na granicama“, rekao je Vučić i najavio da će danas biti potpisani dokumenti koji će obezbediti viši nivo ekonomske saradnje u okviru Otvorenog Balkana.

Ističući da su odnosi između zemalja članica ove inicijative na istorijskom maksimumu on je izrazio želju da će joj se i druge zemlje regiona priključiti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...