Pripreme za neizvesnu zimu u toku

Vučić: Sadašnje rezerve gasa plaćene 1,35 milijardi evra

SrbijaU fokusuVesti

11.8.2022 13:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Vučić: Sadašnje rezerve gasa plaćene 1,35 milijardi evra Vučić: Sadašnje rezerve gasa plaćene 1,35 milijardi evra
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su rezerve gasa u skladištu u Banatskom dvoru 264,7 miliona kubnih metara, a još 201 miliona kubika... Vučić: Sadašnje rezerve gasa plaćene 1,35 milijardi evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su rezerve gasa u skladištu u Banatskom dvoru 264,7 miliona kubnih metara, a još 201 miliona kubika je uskladišteno u Mađarskoj za potrebe Srbije i da je čitava količina plaćena, prenosi Beta.

„To je mnogo para. Na tržištu ta količina danas vredi, uključuju troškove trgovaca i posrednika, oko 1,35 milijardi evra“, rekao je Vučić novinarima.

Istakao je da te rezerve gasa daju veliku energetsku sigurnost.

„Cene struje na svetskom tržištu odraziće se katastrofalno na Srbiju tokom zime. Kupujemo ugalj i na deponijama imamo u ovom trenutku 813.000 tona. Tokom zime trošimo po 25.000 tona uglja dnevno, tako da su to rezerve za oko 40 dana“, rekao je Vučić.

Podsetimo, srpski predsednik izjavio je početkom nedelje da su domaće rezerve gasa na istorisjkom maksimumu, i da je “priprema” dobra pred zimu, koja će biti neizvesna kako meteorološki, tako i cenovno, zbog rata u Ukrajini.

Uporedo s tim, Srbijagas je povećao cenu gasa od 1. avgusta za devet odsto, a direktor JKP Beogradske elektrane Rade Basta izjavio je da je za prestoničke toplane nabavljeno dovoljno mazuta “za svaki slučaj” ukoliko bude deficita gasa.   

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...