tehnološke kompanije i dalje najveći pokretač na tržištu

Wall Street beleži rast indeksa drugi dan zaredom, u Evropi akcije u padu

SvetVesti

8.6.2022 11:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Wall Street beleži rast indeksa drugi dan zaredom, u Evropi akcije u padu Wall Street beleži rast indeksa drugi dan zaredom, u Evropi akcije u padu
Berzanski indeksi na Wall Streetu su u utorak porasli drugi dan zaredom, što ponovo može da se veže za rast cena akcija tehnoloških kompanija,... Wall Street beleži rast indeksa drugi dan zaredom, u Evropi akcije u padu

Berzanski indeksi na Wall Streetu su u utorak porasli drugi dan zaredom, što ponovo može da se veže za rast cena akcija tehnoloških kompanija, kao i energetskog sektora, koji je bio podržan rastom cena nafte.

Dow Jones je ojačao 0,8 odsto na 33.180 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,95 odsto na 4.160 bodova, a Nasdaq indeks 0,94 odsto na 12.175 bodova, prenosi Mina pozivajući se na Hrportfolio.

Rast indeksa najviše se zahvaljuje višim cenama akcija nekoliko tehnoloških divova, kao što su Apple, s rastom od 1,8 odsto, i Microsoft, s rastom od 1,4 odsto.

S&P 500 indeks tehnološkog sektora ojačao je jedan odsto, a još je više, oko tri odsto, skočio S&P 500 indeks energetskog sektora, zbog snažnog rasta cena nafte.

Međutim, i utorak se, kao i prethodnih nedelja, trgovalo nesigurno jer se zbog visoke inflacije očekuje agresivno povećanje kamata američke centralne banke.

U fokusu ulagača stoga će u petak biti izveštaj o inflaciji u SAD u maju, koji će pokazati jesu li inflatorni pritisci već dostigli vrhunac, pa polagano popuštaju ili se inflacija i dalje kreće blizu najviših nivoa u 40 godina. A to će uticati na buduće odluke Feda o kamatnim stopama.

Ulagače je zabrinulo i upozorenje trgovačkog lanca Targeta da ima prevelike zalihe roba te da će taj problem morati da reši dodatnim popustima i otpisima. Cena akcije Targeta pala je više od dva odsto, a kako su se pod pritiskom našle i akcije drugih trgovačkih lanaca, S&P 500 indeks tog sektora skliznuo je jedan odsto.

Na evropskim berzama cene akcija su padale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,12 odsto na 7.598 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,66 odsto na 14.556 bodova, a pariski CAC 0,74 odsto na 6.500 bodova.

  • MARKO7

    8.6.2022 #1 Author

    Pa u Evropi akcije stalno padaju…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...