U Americi rastu samo cene akcija naftnih i oružarskih kompanija

Wall Street indeksi pali drugi dan zaredom

BerzaNovacSvetVesti

2.3.2022 10:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Wall Street indeksi pali drugi dan zaredom Wall Street indeksi pali drugi dan zaredom
Cene akcija na Wall Streetu pale su tokom noćašnjeg trgovanja po evropskom vremenu, drugi dan zaredom, najviše u finansijskom sektoru, dok ulagači sa zabrinutošću... Wall Street indeksi pali drugi dan zaredom

Cene akcija na Wall Streetu pale su tokom noćašnjeg trgovanja po evropskom vremenu, drugi dan zaredom, najviše u finansijskom sektoru, dok ulagači sa zabrinutošću prate zaoštravanje rata u Ukrajini i procenjuju kako će uticati na svetsku privredu.

Indeks Dow Jones oslabio je 1,76 odsto na 33.294 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,55 odsto na 4.306 poena, a Nasdaq indeks 1,59 odsto na 13.532 boda.

Pritom su u deset od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene akcija pale, a najviše u finansijskom, 3,7 odsto, prenosi agencija Mina. Jedino je porastao energetski sektor, oko jedan odsto, zahvaljujući rastu cena nafte.

Pritisak na tržište posledica je zabrinutosti ulagača zbog sve žešćih napada ruske vojske na ukrajinske gradove. Moskva je u utorak upozorila građane Kijeva da bi trebalo da napuste grad, jer sledi raketiranje glavnog grada Ukrajine.

Ulagači se, takođe, plaše poremećaja, nakon što su u sklopu sankcija Zapada protiv Rusije nekim ruskim bankama onemogućene transakcije putem globalnog platnog sistema SWIFT.

Pritom su se pod pritiskom našle akcije banaka koje su najviše poslovno izložene u Rusiji.

„Ulagači ne znaju kako da ugrade ove geopolitičke vesti u svoje modele procene rizika i vrednosti. Radi se o čistom emotivnom odgovoru investitora”, rekao je direktor u firmi Harvest Volatility Management, Majk Zigmont (Mike Zigmont).

Među dobitnicama su se ponovno našle akcije proizvođača oružja. Cene kompanija Lockheed Martin i Northrop Grumman skočile su više od tri odsto.

U senci vesti o ratu u Ukrajini našli su se dobri ekonomski podaci o jačanju industrijske aktivnosti i građevinskoj potrošnji u Sjedinjenim Američkim Državama u februaru, zahvaljujući, između ostalog, padu broja zaraženih korona virusom.

„S obzirom da se rast američke privrede ubrzava, očekujem da će nesigurnost relativno brzo splasnuti i ne bi me čudilo da tržište pronađe čvrste temelje već za koju nedelju kada situacija bude jasnija”, rekao je strateg u firmi ClearBridge Investments, Džef Šulc (Jeff Schulze).

Pogoršanje geopolitičke krize dodatno je poslednjih nedelja zabrinulo ulagače, ionako uplašene zbog visoke inflacije i predstojećeg povećanja kamatnih stopa američke centralne banke.

I na evropskim berzama cene akcija su oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,72 odsto na 7.330 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,85 odsto na 13.904 poena, a pariski CAC 3,94 odsto na 6.396 bodova.

  • Ika

    2.3.2022 #1 Author

    Nestabilno je trziste svuda

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    2.3.2022 #2 Author

    biće velikih potresa na svetskom tržištu i bojim se da će ovo dugo trajati a ceh će platiti gradjani velikom inflacijom, nestašicom proizzvoda

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...