WALL STREET ODUŠEVLJEN KOMPANIJOM STELLANTIS Vrednost akcija porasla 11,4 odsto u prvom danu trgovanja

AutomobiliBerzaIzdvajamoLifestyleNovacSvetVesti

20.1.2021 10:22 Autor: Marko Miladinović 0

WALL STREET ODUŠEVLJEN KOMPANIJOM STELLANTIS Vrednost akcija porasla 11,4 odsto u prvom danu trgovanja WALL STREET ODUŠEVLJEN KOMPANIJOM STELLANTIS Vrednost akcija porasla 11,4 odsto u prvom danu trgovanja
Tokom prvog dana puštanja u promet akcija novostvorene automobilske kompanije Stellantis na Njujorškoj berzi, sa izmenjenim tikerom STLA u odnosu na administrativnog prethodnika FCA... WALL STREET ODUŠEVLJEN KOMPANIJOM STELLANTIS Vrednost akcija porasla 11,4 odsto u prvom danu trgovanja

Tokom prvog dana puštanja u promet akcija novostvorene automobilske kompanije Stellantis na Njujorškoj berzi, sa izmenjenim tikerom STLA u odnosu na administrativnog prethodnika FCA (Fiat Chrysler Automotive), vrednost njenih akcija porasla je za neočekivanih 11,4 procenta.

Razlog za iznenađujuće optimističan sentiment investitora leži, u dobroj meri, u najavama iz pozdravnog govora izvršnog direktora kompanije Karlosa Tavareza (Carlos Tavares). Naime, Tavarez je naglasio da neće biti otpuštanja radnika niti zatvaranja ili premeštanja manje profitabilnih proizvodnih pogona. Pored toga, saopštio je i da neće biti gašenja robne marke Chrysler, nekadašnjeg čeda američke auto-industrije, koja poslednje barem dve decenije beleži silazne rezultate u prodaji.

U najavama trgovanja na Wall Streetu, zapravo je taj podatak o sudbini brenda Chrysler, bio i najtraženiji u ekonomskim medijima iz SAD.

Bivši direktor PSA Group istakao je i da će novi gigant, zahvaljujući ujedinjenim finansijama i distributivnim mrežama, uspeti akcionarima da donese čak 30 milijardi evra novostvorene berzanske vrednosti zaključno sa 2024. godinom. Iako je pod velikim znakom pitanja da li će jedno takvo obećanje zaista i biti ispunjeno, svakako se može reći da je početni entuzijazam, posle evropskih berzi, prenet i na Wall Street, odnosno kratkoročna kretanja na Njujorškoj berzi.

Što se tiče planova o širenju, Stellantis koji u ovom trenutku direktno posluje na 130 tržišta i ima 400.000 zaposlenih, kao glavnu teritoriju za „novi napad” u narednom periodu označio je Kinu, u kojoj rezutati prodaje poslovnih prethodnika PSA i FCA nisu bili zadovoljavajući.

Može se reći i da je ova odluka o najavi ekspanzije na azijskom tržištu pogurala vrednosti akcija na gore, imajući u vidu da su se predstavnici američkih proizvođača pomalo pribojavali eventualnih pojačanih aktivnosti na teritoriji SAD.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...